”Nu vill jag börja jobba”

Att språkkunskaperna brister på många håll inom äldreomsorgen innebär risker, menar Tobias Baudin. Foto: Maria Persson/AiP

En glad ny partisekreterare som knappt kan bärga sig tills han får åka ut och träffa partivänner, väjare och medborgare. Tobias Baudin tänker inte missa en sekund i arbetet med att få igång folkrörelsepartiet Socialdemokraterna.

Tobias Baudin, nyvald partisekreterare för Socialdemokraterna, höll ett bejublat tal på kongressens fjärde dag. ”Det är nästan svårt att ta in för en kille från Hertsön i Luleå, vars första stora föreningsuppdrag var ordförande i Kommunal Luleås socialdemokratiska fackklubb. Och i dag står jag här, som partisekreterare för Socialdemokraterna. Det känns nästan ofattbart.”

Så inledde Tobias Baudin sitt tal där han sedan pratade om välfärden och då framförallt den välfärd som bärs upp av kvinnorna. Tobias Baudin berättade om sin mamma som han såg stiga upp tidigt varje dag för att dela ut morgontidningar innan hon sedan gick till sitt vanliga åttatimmarsjobb. Allt för att försörja sina barn. Förutom att det gjorde att han blev socialdemokrat blev han också feminist på kuppen.

Efter talet fick Aktuellt i Politiken chans att ställa några frågor till en nyvald partisekreterare.

Varför kände du att du behövde lämna som Kommunals ordförande och bli partisekreterare för Socialdemokraterna?

– Det är ingen tanke jag haft överhuvudtaget. Men när jag förstod att mitt namn hade börjat diskuteras började jag fundera över vad jag tycker är roligt. Det är att resa i landet, entusiasmera, få igång folkrörelse. Oavsett om det är i Kommunal eller i det Socialdemokratiska partiet. Utmaningen blev till slut för lockande för att kunna tacka nej.

Utmaningen blev till slut för lockande för att kunna tacka nej

Du i din tidigare roll varit ganska tuff och hård mot partiet och regeringen. Hur kommer du att ta det med dig in i ditt nya uppdrag?

– Nu ska jag vara tuff och hård mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Och när det gäller S?

– Nej men trots det står jag här. Det är inget konstigt att vi har en fackföreningsrörelse som är otålig, driver på och vill gå fortare fram. Det skulle vara om vi hade helt olika lösningar på samhällsproblemen och det har vi ju definitivt inte. Vi år bra av en stark debatt mellan parti och fackföreningsrörelse. Det gör oss bara bättre.

Tre huvudfokus fram till valet?

– Att tydliggöra den socialdemokratiska politiken. Tryggheten, jobben, välfärden. Sedan är det att få igång folkrörelsepartiet ordentligt. Det ska jag sätta igång med direkt med att ut och resa och möta partivänner men också väljare och medborgare. Sist men kanske viktigast, se till att vinna val.

Hur kommer du och Magdalena Andersson att komplettera varandra?

– Jag tror det kommer gå väldigt bra. Vi blir ett bra och starkt team. Jag uppskattar Magdalena Anderssons krav på resultat. Hon vet vad hon vill och hon gör allt för att nå dit.

Vad är det första du ska göra på jobbet på måndag?

– Jag ska försöka ta mig in på Sveavägen 68. Jag ska få ett nyckelkort. Sedan ska börja att planera mina resor. Det är det som står närmast på agenda. Jag vill ut så fort som möjligt och nöta den där järnvägsrälsen och landsvägen. Så fort det bara går. Jag är så laddad och glad och peppad att jag blivit vald, men nu vill jag börja jobba.