Nu kommer pensionshöjningen – som oppositionen ville stoppa

Nu kommer de första utbetalningarna av den höjda garantipensionen. En miljon pensionärer med tuff ekonomi får höjd pension med upp till 1 000 kronor.
– Det betyder otroligt mycket i det här läget, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Det var mandatperiodens sista stora beslut. Högeroppositionen ville hindra riksdagen från att ens få rösta om det. Till slut gick höjningen av garantipensionen igenom med en enda rösts marginal.

– De högerkonservativa partierna förlorade och det tror jag att många pensionärer, som nu får rejäla tillskott i ekonomin, är glada för i dag, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Nu 18–19 augusti utbetalas alltså pengarna till en miljon pensionärer, som i dag har låga pensioner på upp till 15 355 kronor.

Den som har bott och arbetat i Sverige i 40 år och har pension på 13 400 kronor eller mindre får maxbeloppet, 1 000 kronor mer i månaden. I genomsnitt får de pensionärer som berörs en höjning på 650 kronor.

Räknar man även in det höjda bostadstillägget så får en ensamstående kvinna på 80 år, som jobbat som lokalvårdare och har en hyra på 7 500 kronor, 1 500 kronor mer i plånboken varje månad.

– Högerdebattörer har hävdat att den här höjningen bara går till dem som inte har jobbat i livet, men det är inte sant. Det är kvinnor som tvingats till deltid och delade turer. Att säga att de inte har gjort rätt för sig är ett hån, säger Shekarabi (S).

Tre av fyra som får ta del av höjningen är kvinnor och till stor del kvinnor som jobbat i LO-yrken.

– Det här är en rättvisereform för alla LO-pensionärer som slitit ett långt arbetsliv, som arbetat ofrivillig deltid, tagit hand om familjen och många gånger haft oerhört dåliga arbetsvillkor. Det handlar om vanligt folk som nu får en lättnad, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) innebär höjningen att 25 procent färre pensionärer lever med vad som betraktas som låg ekonomisk standard.

– Det handlar ytterst om respekten för dem som har varit med och byggt upp vårt land.

Näste steg i pensionsfrågan är enligt Socialdemokraterna att driva på för en pensionsavgiftshöjning som ger höjda pensioner generellt.  Dessutom har under vårens heta pensionsdebatt fler partier anslutit sig till idén om en ”gas” i pensionssystemet som kan ge höjda pensionsutbetalningar i goda tider.