Nu gör vi om Aktuellt i Politiken

Aktuellt i Politikens chefredaktör Jenny Åkervall, samt tidningens vd Daniel Färm. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Det nya mediestödssystemet skapar nya förutsättningar för Aktuellt i Politiken, AiP. Trots kraftigt sänkt stöd fortsätter vi dock utgivningen. Mycket kommer att vara sig likt. Men det blir också ett antal förändringar av utgivningen och tidningen.

Ambitionen är att ge mer innehåll till våra samhällsintresserade läsare – på nyhetssajten, i papperstidningen, med en satsning på webb-tv, en ny podd samt med flera temanummer om aktuella politiska frågor. Allt exklusivt för våra prenumeranter.

Det har varit en intensiv politisk höst. Bland annat har regeringen och Sverigedemokraterna drivit igenom en kraftig försämring av mediestödssystemet. Det innebär rejält sänkt stöd för inte minst rikstäckande nyhetstidningar.

Aktuellt i Politiken kommer med det nya systemet att få ett avsevärt lägre ekonomiskt stöd. Det tvingar oss till en rad förändringar. Men i stället för att enbart göra en mängd försämringar, så kommer AiP att försöka jobba ännu smartare och mer fokuserat. Vår ambition är att, trots minskade resurser, kunna erbjuda mer till våra prenumeranter, utöver nyhetsbevakningen på sajten och i papperstidningen.

En del av satsningen handlar om att komplettera vår nyhetsbevakning på webben och i pappret med rörliga bilder och en podd. AiP inleder från och med årsskiftet en satsning på webb-tv där vi varje vecka fördjupar oss i en aktuell politisk fråga eller beger oss ”bakom kulisserna i politiken”, där fokus ligger på att skildra politikens processer, funktioner och roller. Tanken är att ge er läsare en bättre inblick i politikens inre liv men också i hur det politiska vardagsarbetet fungerar.

Från och med nästa år startar vi även en podd som kommer att bevaka det som sker inom socialdemokratin och partiets vägval. Vi kommer inte minst att fördjupa oss i de elva arbetsgruppernas analyser och reformförslag, något som partiledningen har beskrivit som det största socialdemokratiska projektet i modern tid.

Papperstidningen då? Vad händer med den, undrar kanske vän av ordning. Vi har de senaste månaderna nåtts av nyheter om hur flera tidningar nu lägger ner eller tvingas till stora nedskärningar. Tranås-Posten och tidningen Internationalen lägger ner, Skånska Dagbladet halverar utgivningen och både Dala-Demokratens och Länstidningen i Östersunds webbtidningar görs om till opinionssajter, för att nämna några exempel.

Men när det gäller Aktuellt i Politiken kan vi alltså lugna alla: Tidningen blir kvar, både i pappersformat och på webben.

Helt opåverkade går vi emellertid inte genom detta tuffa läge. Papperstidningen kommer från och med nästa år att komma ut varannan vecka. Dock kommer den tidning som landar i era brevlådor att ha en större tyngd. Vi kommer att leverera en tjockare tidning – 24 sidor i stället för dagens 16.

Dessutom gör vi om layouten något och förhoppningsvis kommer tidningen framöver att kännas mer läsvänlig, dynamisk och relevant. Bland annat gör vi om tidningshuvudet, så att vi betonar det som vi trots allt har huvudfokus på att bevaka: politiken.

Ännu en nyhet blir att vi får satirteckningar av Max Gustafson på ledarsidan. Redan här nedan får du ett första smakprov. Samtidigt blir korsordet och en del annat material kvar, exklusivt för läsare av papperstidningen. Vi kommer också att fortsätta med de populära analyserna, inte minst av Anne-Marie Lindgren, LO-ekonomerna och Tankesmedjan Tiden i både papperstidningen och på hemsidan. Men det kommer också att bli några nya skribenter som breddar perspektiven.

Satirtecknaren Max Gustafson – ett nytt inslag på AiP:s ledarsida.

Vår ambition är också att öka både nyhetsfokus och närvaro på nyhetssajten, aip.nu. Aktuellt i Politiken är och ska också framöver vara en nyhetstidning – inte minst på nätet. Till det kommer kartläggningar och granskningar där vi försöker sätta det som händer inom politiken i ett större sammanhang.

Vi kommer även att utveckla vår app så att den även fångar upp allt som publiceras direkt på webben. Dessutom kommer vi under nästa år ut med ett antal temanummer av papperstidningen, som fördjupar sig särskilt i några högaktuella ämnen som säkerhetspolitik, skattepolitik och skolpolitik.

Slutligen hoppas vi på redaktionen naturligtvis att ni läsare även fortsättningsvis ska uppskatta att ta del av Aktuellt i Politikens nyhetsbevakning: på sajten, genom tidningen men också via de nya format som vi nu lanserar.

Under 2024 har vi nått halvvägs till nästa val. Under de kommande åren avgörs inte bara socialdemokratins, utan hela Sveriges framtid. Vi på redaktionen kommer att fortsätta jobba stenhårt för att leverera en initierad och unik bevakning av svensk politik och bidra till den socialdemokratiska idédebatten. En sådan behövs, nu kanske mer än någonsin.

Jenny Åkervall, chefredaktör 

Daniel Färm, vd och politisk redaktör

AKTUELLT I POLITIKEN 2024

• Nyhetssajten: Flera artiklar varje dag

• Papperstidningen: Ny layout, tjockare nyhetstidning (24 sidor istället för 16) varannan vecka

• Satsning på webb-tv och nyhetsbevakning via rörliga bilder

• Ny podd med fokus på socialdemokratins vägval och utveckling

• Tre temanummer av papperstidningen per år med fördjupning och idédebatt i ett aktuellt politiskt område, exempelvis säkerhetspolitik, skatterna, klimatet eller skolan

• Ny och mer användarvänlig app