Nu är affischeringspremiären här

Karin Jordås, ordförande för Katarina Västra S-förening, och hennes man John var några av de volontärer som satte upp valaffischer i Stockholm på söndagen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Nu börjar det synas att det är valrörelse. I många kommuner sitter valaffischer från de olika partierna på stolpar i det offentliga rummet, för att påminna väljarna om att nu har de sin fyraårs-chans att påverka hur Sverige ska styras.

Varje kommun har sina riktlinjer för valaffischering. I Stockholms kommun gick startskottet klockan 12 på söndagen. 

Huvudstadskommunen är uppdelad i flera kretsar. Socialdemokraterna på Södermalm har fått dryga tretusen affischer att sätta upp och det skedde på mer än tio platser redan på söndagen, bland annat Medborgarplatsen. Valstugor från olika partier står på en rad och redan en bra stund innan tolvslaget förbereder volontärerna affischerna.

Par med affischer sätts ihop längst ena långsidan, så att det bara är att sätta dem runt en stolpe och dra buntbanden genom hålen på den andra långsidan. Man enas om vem som ska sätta upp affischer var, och påminner om riktlinjerna för vilka stolpar som är tillåtna. Inga privata stolpar, inga träd.  

– Se till att ni har buntband er, säger den lokale valgeneralen.

Karin och John Jordås affischerar Medborgarplatsen.

När det står klart att centerpartister börjat “paxa” genom att ställa ut affischer en stund innan klockan blir tolv börjar även S valarbetare röra på sig och lägga ut sina förberedda affischpar. Men man är noga med att inte börja lyfta dem på plats förrän klockslaget är inne. 

Karin Jordås, som är ordförande för Katarina Västra S-förening, och hennes man John sätter upp affischer på torget. Hon är ganska ny som partimedlem och har redan hunnit bli aktiv på flera håll.

– Det handlar om samhällsutvecklingen, säger hon innan hon skyndar vidare i sensommarvärmen för att sätta upp ytterligare ett affischpar. 

Medan affischerarna skyndar runt håller Britten Lagerkvist Tranströmer koll från Socialdemokraternas container-valstuga på Medborgarplatsen, som öppnade på lördagen. Det är hemmaplan för henne – hon har bemannat valstugor sedan 1970-talet, på Odenplan, Sergels torg och de senaste åren Södermalm.

– Jag tycker att det är ganska kul. Jag kan inte svara på alla frågor men jag kan åtminstone ta reda på svar för dem som är väldigt intresserade, säger hon framför hyllan med valmaterial.

Själv har hon svårt att förstå dem som låter en enda fråga avgöra hur de röstar.

– Jag tror inte att någon älskar allt som ett parti gör, jag tycker att man måste se på helheten.

Trots att det var länge sedan S styrde i Stockholms stadshus, och ännu längre sedan man hade inflytande över regionpolitiken, är det fortfarande många väljare som inte har koll. Och även om S suttit i regering i närmare åtta år har man inte haft majoritet där heller, konstaterar Britten Lagerkvist Tranströmer. Så alla diskussioner är inte lätta. 

Valaffischernas korta budskap lär väl inte få så många väljare att bestämma hur de ska rösta, men de är en påminnelse om att det är dags att läsa på, fundera och kanske besöka valstugor. Och det är många sosse-volontärer som varit på gång för att fylla det offentliga rummet med affischer denna soliga söndag. Södersossarnas lokala chatt-grupp fylls med bilder på valaffischer från Södermalms olika hörn – Södersjukhuset, Skanstull, Norra Hammarbyhamnen, Zinkensdamm, Slussen, Eriksdalsbadet, Tanto… 

Eller, “Vi äger Mariatorget!”, som det står i ett av meddelanden.