Norsk valseger – ett styrkebesked för socialdemokratin

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre på valvakan. Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets valseger är ett styrkebesked för en socialdemokrati som vågar hålla fast vid att prata arbetsvillkor och stopp för privatiseringar, menar Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Under valrörelsen har Tobias Baudin besökt Norge och pratat om rätten till heltid som varit en viktig fråga för Arbeiderpartiet vilket AiP skrivit om i en artikel om den norska valrörelsen.
Nu ser Kommunals ordförande framför sig en fortsättning i Sverige.
– Jag hoppas valsegern inspirerar Socialdemokraterna i Sverige. Anledningen till att arbetsvillkoren varit en del av valdebatterna är att Arbeiderpartiet har vågat prioritera och driva arbetsvillkor och välfärd stenhårt och vågat tro på sin politik. Det har gett utdelning, säger Tobias Baudin.
Men är det verkligen en vinst för Arbeiderpartiet som fick 26,4 procent vilket innebar att de tappade ett mandat i Stortinget?
– Arbeiderpartiet har gjort en fantastisk valrörelse där de varit nere i opinionen på så lågt som 17 procent och samtidigt som högerpartierna backar så har de rödgröna gått framåt, säger Tobias Baudin.
Nu väntar en regeringsbildning där Arbeiderpartiet återigen efter åtta år i opposition får leda landet vilket även i Sverige skapar stor glädje bland många socialdemokrater.
”Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet”, skriver Stefan Löfven i sms till TT.
Exakt hur en regeringskoalition kommer att se ut återstår dock att se.
– Jag vill börja med att smälta resultatet. Jag tror att vi alla behöver sova ut först, och sedan prata internt och sedan ta en runda samtal. Sedan har vi en grund för att få igång regeringssamtalen, säger AP-ledaren Jonas Gahr Støre till NRK.