Norrlands röst i EU har tystnat

Erik Bergkvist, här i sin hemstad Umeå, har avlidit. Foto: Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S) avled på tisdagen. I höstas berättade han att han drabbats av lungcancer.

Erik Bergkvist kom ursprungligen från Norsjö och bodde sedan länge i Umeå. Han hade doktorerat i nationalekonomi vid Umeå Universitet. 

I Europaparlamentsvalet 2019 stod han på fjärde plats på S lista och blev invald. Då kom han senast från ett uppdrag som regionråd och ordförande för Regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten. Han var den ende parlamentarikern från Norrland och kallade sitt nyhetsbrev för ”Norrlands röst i Europa”.

I parlamentet jobbade han bland annat med frågor som rörde budget, industri och regional utveckling. Han var parlamentets huvudrapportör om regionalt elflyg.

Erik Bergkvist blev 58 år och efterlämnar fru och två söner.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver med anledning av hans bortgång på X: ”Jag har nåtts av det tunga beskedet att vår Europaparlamentariker och min partikollega Erik Bergkvist har gått bort. Erik var en aktiv socialdemokrat med ett brinnande engagemang för politiken. Han arbetade under decennier i regionpolitiken hemma i Västerbotten och sedan 2019 var han en av våra fem parlamentariker i EU. Mina tankar är hos Eriks familj, vänner och närstående.”

Många andra har också kommenterat på X. Gruppledaren för den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet, Iratxe García Pérez, skriver: ”It was with deep sadness I received the news about Erik’s too early passing. We will miss his warm character, his passion for our work here and for the European project. My condolences to his family.”

EU-minister Jessika Roswall (M) skriver: ”Så sorgligt att höra! Jag uppskattade mycket det goda samarbetet jag hade med Erik, i synnerhet under det svenska ordförandeskapet.”