Nordea-Nalles nitlott

STOCKHOLM 2014-03-20

När en bankskatt aviserades svarade Nordeas ordförande Björn Wahlroos med att flytta huvudkontoret till Finland. Men Nordea undgår inte den omarbetade bankskatten som Socialdemokraterna nu går till val på.

Wahlroos själv flyttade från Finland till Sverige för att få lägre skatt. Nu åker han på höjd kapitalskatt om S vinner valet.

Regeringen föreslog 2016 en särskild bankskatt. Det fick svenska bankledningar att gå i taket, trots att storbankerna gjorde 92 miljarder kronor i vinst. Nordeas frispråkige styrelseordförande Björn ”Nalle” Wahlroos skrädde inte orden.

– Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering och kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst, sa Wahlroos till SVT och startade en process med att flytta huvudkontoret till Finland.

I höst flyttar Nordea. Men inför valet återkommer nu Socialdemokraterna med en ny konstruktion av bankskatten 2019, där skatten räknas på omfattningen av verksamheten i Sverige.

Det innebär att Nordea får betala bankskatten oavsett flytten.

– Nordea ska också betala, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Bankskatten ska ge 3–4 miljarder till statskassan.

Magdalena-Andersson-halvbild-taket. Foto: Jan Söderström/AIBILD

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jan Söderström/AIP

Björn Wahlroos är känslig för skatter. Han själv flyttade från Finland till Sverige 2013. 2012 köpte han en lyxvåning på Strandvägen för 35 miljoner kronor. Wahlroos, tillika storägare i Nordea, hade då fått en utdelning på sina aktier på 125,5 miljoner kronor enligt Di.

– Han flyttade till Sverige för att det inte finns arvs- och gåvoskatt där. När han gav sin gård till sonen Thomas häromåret, slapp han betala gåvoskatt i Finland, säger Tuomo Pietiläinen som skrivit en biografi om Wahlroos, till Expressen.

Men att Wahlroos inte flyttar med huvudkontoret till Helsingfors i höst innebär att han får höjd skatt på kapital – om Socialdemokraterna vinner valet.

Socialdemokraternas nya förslaget på skatt på kapitalinkomster är tänkt att ge 1–2 miljarder kronor per år och den ska gälla de allra högsta inkomsterna.

– De som tjänar mest ska också vara med och bidra, säger Magdalena Andersson till TT.

Finansministern hänvisar till den grupp på över 3 000 personer som tjänar mer än tio miljoner i stort sett bara på kapitalinkomster, som beskattas lägre än lön.

– Deras slutliga skatt i förhållande till bruttoinkomsten landade på 28 procent. Så här är uppenbart att något behöver göras.