”Nolltolerans mot den öppna droghandeln”

Magdalena Andersson (S) och Ardalan Shekarabi (S) presenterar budgetsatsningar för kampen mot gängvåldet. Foto: Jessica Gow/TT

Åtgärder här och nu, är budskapet från Socialdemokraterna i kampen mot gängen.
Det ställs i kontrast mot regeringens och SDs utredningar av visitationszoner och anonyma vittnen, reformer med oklar effekt som ligger år fram i tiden, trots löften om ”en rivstart mot gängen”.

Detta samtidigt som dödsskjutningar och sprängningar nu sker dagligen, elva dödsskjutningar bara under september.

– Vi har en nattsvart månad bakom oss, en skoningslös september. Den råhet och brutalitet som vi nu ser hotar hela samhället. Det behöver mötas med samhället samlade kraft. Vi behöver skärpta straff, fler poliser, vi behöver åtgärder här och nu, säger Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna menar att regeringen måste släppa valrörelsens retorik och möta den ökade våldsspiral med akuta åtgärder och med ett bredare perspektiv.

– Jag bor i Uppsalaområdet, det är en stad i skräck just nu, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson.

Shekarabi (S) säger att han är förvånad över att regeringen inte inlett en dialog med Turkiet om att antingen utlämna den utpekade gängledaren Rawa Majid eller lagföra honom på plats.

Shekarabi (S) sträcker samtidigt ut en hand till justitieminister Gunnar Strömmer (M) och öppnar för konstruktiv dialog.

– Det är dags för alla att släppa prestigen och se vad man kan göra i dag.

Magdalena Andersson öppnar i en intervju med Aftonbladet för att militären kan bistå och avlasta polisen med uppgifter såsom bevakning, teknik och transporter för att kunna frigöra polisresurser till kampen mot gängen.

En insats här och nu är att slå hårdare mot den öppna droghandeln, som Magdalena Andersson kallar ”gängens livsnerv” och något som skapar stor otrygghet lokalt.

– Det duger inte som Ulf Kristersson (M) säga att vi i stället ska göra upp med knarkmyten och säga att det inte alls handlar om narkotika. Det är att blunda för problemen.

– Tvärtom så legitimerar han då partyknarkandet. 

Det var i Almedalen i somras som Kristersson sa att ”låt oss göra upp med knarkmyten: Narkotikan är förfärlig och den ska bekämpas – men den finns i alla länder”.

Magdalena Andersson menar tvärtom att det är av största vikt för normbildningen att tydligt markera mot partyknarkandet, som göder gängen. 

– Vi har sett en normförändring i Sverige där mammor och pappor struntar i att deras helgnöjen leder till att andras barn mördas. Vi behöver ha en nolltolerans för knark och öppen drogförsäljning i vårt land.

S föreslog tidigare i år en skärpning av straffen för narkotikaköp av minderåriga.

– Köper man narkotika av barn då ska man riskera fängelse.

Nu vill S satsa 100 miljoner kronor för ett teknikpaket till Polisen till exempelvis drönarövervakning av droghandeln och ansiktsigenkänning av gängkriminella samt rätt till användning av trafikkameror i realtid.

Regeringens förstärkning av tullens brottsbekämpande arbete föreslås dubblas till 200 miljoner kronor extra för att strypa tillgången på vapen och narkotika.

Socialdemokraterna vill även stoppa nedskärningarna av resurserna till det brottsförebyggande arbete som ligger i regeringens och Sverigedemokraternas budget för 2024.

Magdalena Andersson rasar mot regeringens nedskärning i budgeten av det brottsförebyggande arbetet i utsatta områden det brottsförebyggande arbetet i utsatta kommuner från 250 miljoner till 80 miljoner. 

– Det är helt obegripligt, med alla de skjutningar och sprängningar vi har haft det här året.

Detta utöver vad S menar är otillräckliga statsbidrag till kommunerna. 

– Kommuner som har ansvar för fältassistenter, socialtjänsten, skolkuratorer och fritidsaktiviteter får inte de resurser som krävs. Tvärtom kommer kommuner att tvingas sparar på just de här verksamheterna som har till uppgift att bryta nyrekryteringen, säger Magdalena Andersson. 

När förövarna blir allt yngre måste också ungdomsvården bli bättre och mer rätt anpassad i de yngre åldrarna, enligt Socialdemokraterna. Andersson menar att systemet i dag är ”trasigt” och ”sönderprivatiserat” och behöver ses över. Säkerheten på HVB-hemmen behöver öka och personalens befogenheter, att till exempel leta efter narkotika, stärkas samtidigt som staten återtar kontrollen.

– HVB-hemmen är till att för skydda barnen. I dag finns det fall där barn hade behövt skyddas från HVB-hemmen.

För att bryta nyrekryteringen vill S se över de rättsvårdande institutionerna: ökad kontroll över HVB-hemmen, och förbättra SiS-hemmen när kriminalvården tar över ansvaret för unga som begått grov brottslighet.

Dessutom behöver avhopparverksamheten för barn förbättras.

– VI måste säkra att avhopparprogrammen även finns för barn och stärka det nationella ansvaret för avhopparverksamheten, säger Ardalan Shekarabi (S).