Niklas Karlsson: SD-regeringen saknar krisinsikt

Foto Niklas Karlsson: Emmy Sjöblom

När krisen slår till och vanliga löntagare pressas av ökade kostnader, då måste politiken ta ansvar för att mildra effekterna. Alla måste bidra efter förmåga och inriktningen på omfördelning vara tydlig. 

Den ekonomiska krisen pressar många hushåll hårt. Boräntorna gröper hål i hushållskassan och inflationen har raderat ut tio års reallöneökningar. Den borgerliga regeringen, ledd och dikterad av Sverigedemokraterna i riksdagen, prioriterar med sin politik fram en sjukvårdskris som drabbar de flesta av oss. 

Det blir tydligt vilka olika intressen högerregeringen och vi socialdemokrater företräder. De låter vanligt folk ta smällen och skyddar dem som redan har de bästa förutsättningarna. Redan i sin första budget prioriterade regeringen att sänka skatterna för höginkomsttagare. De sjabblade med elstödet så att människor med de största villorna fick flera hundratusentals kronor tillbaka i ersättning. Nu vill de sänka skatterna ytterligare för människor med de högsta inkomsterna och har gått fram med bland annat en ”lyx-rut”. Möjligheten till att göra stora avdrag ökar nu. Det är med andra ord ganska tufft att vara svensk löntagare under den borgerliga, sverigedemokratiska regeringen. 

Men den ekonomiska krisen drabbar som synes inte alla. Vissa klarar sig nästan helt oskadda. Den senaste tiden har kvartalsrapporterna duggat tätt. Sveriges fyra största banker tjänade 50 miljarder kronor på tre månader. Anledningen är att bankernas räntenetto ökar, alltså att bankerna tjänar mycket mer pengar på att låna ut pengar än vad personer som sparar tjänar på att låna ut pengar till banken. Det är helt orimligt. Vanligt folk ska inte behöva gå på knäna samtidigt som det görs storvinster på det tuffa ekonomiska läget. Därför borde det vara naturligt att införa en skatt på bankernas övervinster, på den del som kallas räntenettot. Men högerregeringen och Sverigedemokraterna har inga sådana ambitioner. 

Sverigedemokraterna och regeringen saknar uppenbarligen krisinsikt och gör nära nog ingenting. 

Niklas Karlsson

När energibolagen gjorde stora vinster och hushållen betalade skyhöga elräkningar införde vi en skatt på övervinsterna för att mildra effekterna och stötta vanliga hushåll. På liknande sätt bör bankerna vara med och bidra nu. Det är rätt, rimligt och rättvist. Det skulle dessutom leda till en bättre konkurrens på bankmarknaden. Antingen för vi tillbaka pengar till svenska hushåll genom en skatt på räntenettot eller så kan bankerna på egen väg återföra pengar till svenska folket genom att sänka boräntorna och höja räntan på sparkontona.   

Den ekonomiska krisen drar nu över Sverige. Arbetslösheten ökar, fler människor hamnar i skuldsättningsfällan och sjukvårdsregionerna kapsejsar under kostnadskrisen. Sverigedemokraterna och regeringen saknar uppenbarligen krisinsikt och gör nära nog ingenting. De har ingen politik för att räntorna och matpriserna ska falla, ingen politik för att möta den växande arbetslösheten eller få igång bostadsproduktionen. De har ingen politik för att möta sjukvårdskrisen. I stället tycks planen vara att sätta sig på läktaren. Det är minst sagt bedrövligt. 

Tage Erlanders formulerade idén om det starka samhället. En idé som väl sammanfattar vad vårt politiska projekt syftar till – när människor är som mest utsatta, då ska samhället vara som starkast. De allvarliga tider vi nu lever i kräver att vi håller ihop landet i stället för att skapa splittring och prioritera människor som redan är välbeställda. Då måste alla bidra efter förmåga och hela folkets intressen tillvaratas. Så enkelt är det.

Niklas Karlsson (S) är ordförande i skatteutskottet