Niklas Karlsson: Det socialdemokratiska projektet har förbättrat människors liv

”Hallå, hallå! Hör ni mig? Hallå! Det är Siwan”. Så inleder Siw Malmkvist sitt program i P1s ”Sommar”. 

Denna programinstitution som är ett lika säkert sommartecken som att dagarna är längre och kvällarna ljusare. Det har varit många intressanta programvärdar under sommaren, men som landskronit var det extra lockande att få lyssna på den landskronafödda Siw Malmkvist. 

Hennes berättelse är ett tidsdokument över Välfärdssverige. Hur det byggts, vad det betytt för människor och vem som gjort det. Hon börjar i statarsamhället då människor var livegna och utan egna tillgångar. Om vedspisen som värmekälla och kallvatten det enda man hade tillgång till. 

Med den socialdemokratiska bostadspolitiken fick människor med många barn nya moderna bostäder, med egen toalett i stället för utedass med isvindar på vintern och råttor som sprang runt på sommaren. Särskilt stolt är hon när hon berättar om att de i sitt barnrikehus fick Landskronas första sopnedkast.

Siw Malmkvist är naturligtvis inte ensam om den här erfarenheten. Många i hennes generation har varit med om samma resa. Hur politiken genom reformer lyft människor ur fattigdom och elände, byggt ut välfärden och gett människor bättre möjligheter till ett rikt och meningsfullt liv. 

Välfärd frigör nämligen människor ur den ekonomiska underordningens bojor, som Anne-Marie Lindgren en gång så träffande uttryckte det. Siw Malmkvist sommarprogram vittnar om det.

 För den yngre generationen är Siw Malmkvist möjligen inte särskilt känd, och min poäng är inte att lyfta fram Landskrona även om jag sällan försitter en chans att tala vackert om min hemstad. Det jag vill fästa ljuset på är att politik spelar roll och att samhället går att förändra. Det tar tid och kräver tålamod, men är möjligt. 

Det finns all anledning att påminna oss om vårt arv och vad vi åstadkommit. Ofta och mycket. Både för att stärka självkänslan och för att använda det som en språngbräda för framtida reformer. 

Vårt socialdemokratiska projekt har betytt så oerhört mycket för att förbättra människors liv.

På en privat fest under sommaren var det någon av de andra gästerna, fylld av mod efter att ha fått lite innan för västen, som lite hånfullt anklagade mig för att vara socialdemokrat. Mitt svar var mycket enkelt och glasklart – jag har aldrig skämts över att vara socialdemokrat och kommer aldrig att göra det. Diskussionen dog.

I den valrörelse som stundar har vi all anledning att räta på ryggen, ta ett kliv fram och med mod och självklarhet förklara att socialdemokratisk välfärdspolitik är det bästa sättet att göra det bättre för de ojämförligt flesta. 

Niklas Karlsson är riksdagsledamot (S) och ordförande för Socialdemokraterna Skåne