Nej, S samarbetar inte med SD i Skurup

Skurups station. Foto: Wikipedia, Jorchr

Sanningen om vad som händer i den skånska kommunen Skurup.

Skurup är en kommun på närmare åtta tusen invånare mellan Ystad och Malmö och en av de kommuner där Sverigedemokraterna blev största parti i förra kommunalvalet med 26 procent av rösterna, snäppet före Socialdemokraternas 24 procent.

Men i stället för att ta över styret officiellt med Moderaterna genomförde de en reform som gjorde så att Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans fick alla presidieposter tillsammans med Centern. 

Både majoritetens och oppositionens platser tillsattes av någon av högerpartierna, till och med när det gäller revisionen. 

I ett drag hade Moderaterna, helt lagligt, sett till att kunna styra utan att ha en opposition med insyn i vad de sysslade med. 

Centern lämnar samarbetet

Första veckan i mars 2021 spricker det organiserade samarbetet mellan Moderaterna, Centern och ett litet lokalt parti.

Styrets stöd i fullmäktige är nu nere i elva mandat i en församling med 41 ledamöter. Det innebär en formell parlamentarisk situation där nämnder och styrelser inte längre speglar majoritetsförhållande i fullmäktige. 

Moderaterna uppger till Sveriges Radio att de ska söka budgetsamarbete med Sverigedemokraterna, trots att de tidigare ansåg dem vara formell opposition när de tillsammans tillsatte i stort sett alla kommunala uppdrag. 

– Givetvis tycker jag att det är hedrande och välkomnande, men vi behöver ha en intern diskussion om detta, säger Lars Nyström, Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen till Sveriges Radio.

Nytt läge

Men läget har förändrats under tiden som gått sedan valet. Sverigedemokraterna har splittrats internt och drabbats av avhopp och stridigheter. 

Och sedan tillkommer svårigheterna med att förklara att man samtidigt ska utgöra ett majoritetsunderlag för Moderaterna och dessutom inneha alla ledande oppositionsposter i nämnder och styrelser. 

14 oktober ska fullmäktige pröva om det fortfarande finns stöd för att kommunen ska styras av en partigrupp på bara elva mandat av totalt 41.

– Vi har gjort det kommunallagen föreskriver, att låta fullmäktige pröva stödet för ledningen. Sedan får vi se om vad som händer. Fullmäktige kanske röstar att de elva mandaten räcker, eller så gör de inte det, säger Magnus Alm, gruppledare för Socialdemokraterna i Skurup. 

Många partilösa

Osäkerheten är stor om hur de olika partierna kommer rösta. Och till det tillkommer de som sitter i fullmäktige som partilösa. Skurups kommun har på måndagen 11 september fått in uppgifter om att sju av elva ledamöter som är valda för Sverigedemokraterna byter parti eller blir partilösa. 

Om fullmäktige visar att de inte ”tolererar” det sittande moderatstyret kommer det påbörjas ett arbete mellan partierna att få fram ett stabilare konstellationer.

Skulle Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern, Liberalerna och lokalpartiet Kommunens väl enas så har de tillsammans 16 mandat. Det är fortfarande oklart hur Centern med sina tre mandat ställer sig och om Sverigedemokraterna kommer hålla fast vid sin oppositionsroll eller officiellt gå med i styret tillsammans med Moderaterna. 

Socialdemokraten Magnus Alm har ingen särskild uppfattning om det stora antalet partilösa i kommunfullmäktige.

– Inte relevant, varje röst är lika värd i fullmäktige. De som är valda i fullmäktige är ju valda av folket, de ska driva den politik som väljarna vill ha. Och är väljarna missnöjda kan de välja någon annan, säger Magnus Alm. 

Magnus Alm, Socialdemokraterna

Undviker spekulationer

Magnus Alm vill inte spekulera om hur fullmäktige kommer anse att Moderaterna kan fortsätta styra med bara elva mandat eller inte. 

— I slutänden kan man fatta vilka beslut man vill. Politiker har ett ansvar att respektera oppositionen och ge alla insyn, det har man inte gjort i vår kommun tyvärr, säger Magnus Alm. 

Aktuellt i Politiken har sökt lokala företrädare för Sverigedemokraterna och Centern men de har inte återkommit innan pressläggning av artikeln