Nej M, Löfven ljög inte – Polisen har fler anställda

Statsminister Stefan Löfven (S) och Liberalernas partiledare Jan Björklund talar under Ârets fˆrsta partiledardebatt i Riksdagshuset i Stockholm.

Statsministern ljuger om antalet poliser. Det hävdade Moderaterna efter partiledardebatten. Men Moderaterna hänvisade till ett år gamla siffror.

Nya siffror från Polismyndigheten visar att Stefan Löfvens påstående, att det nu är fler anställda inom Polisen än någonsin, stämmer.

– Regeringen ökar resurserna till polisen. Det har aldrig funnits så många anställda i Polismyndigheten som nu. Men det finns inget lager att ta färdigutbildade polismän från. De måste utbildas. Vi tillför ständigt polisen resurser. Vi ska fortsätta med det, sa Stefan Löfven i partiledardebatten i riksdagen.

Moderaterna, vars profilfråga är 2 000 fler poliser, gick i spinn. ”Stefan Löfven påstod i talarstolen att det aldrig funnits så många poliser. Enligt Polisens årsredovisning ljög statsministern”, twittrade Anna Kinberg Batras pressekreterare Niklas Gillström.

Tweeten med den felaktiga anklagelsen delades 151 gånger, bland annat av M-riksdagsledamoten Saila Quicklund och ett stort antal anonyma SD-nära konton.
Gillström hänvisade till Polismyndighetens årsredovisning för 2015 som visar på 425 färre anställda jämfört med december 2014, ett år gamla siffror alltså.

”Kommer en årsredovisning i februari. Till dess kan du nöja dig med siffran 29 502 anställda första halvåret 2016”, svarade Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) framhöll att det nu finns ”fler anställda i Polismyndigheten än någonsin”.

– Vi lyckades under slutet av förra året till exempel anställa runt 600 nya civilanställda så att poliserna får mer tid att vara poliser.

När tidningen KIT i somras granskade inrikesminister Anders Ygemans (S) påstående att det är fler poliser i dag än på 20 år visade det sig att så inte var fallet.

I december 2011 fanns det något fler poliser (20 398 stycken), än i april 2016 (20 310), även om trenden över tid har varit ökande. Åren 2010–2015 minskade antalet poliser i relation till befolkningen, ett mått som hade ökat 2000–2010.

Regeringen talar nu om antalet anställda, det vill säga poliser plus civilanställda. Och de är fler än någonsin, enligt uppgifter som AiP har bett Polismyndigheten att ta fram.
I december 2016 var det 29 517 anställda inom Polisen, varav 20 025 poliser och 9 492 civilanställda.

Det är 1 253 fler än i december 2015, varav 122 fler poliser och 1 131 fler civilanställda, enligt Johanna Blomqvist på Polismyndighetens kommunikationsavdelning.