Muf: vi är omoraliskt bidragsberoende

”Bidrag är omoraliska”, skrev Muf:s ordförande Benjamin Dousa i SvD veckan efter att förbundet fått 2,3 miljoner kronor i statligt bidrag.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa har twittrat kritiskt om bidrag över 100 gånger sedan valet.

Det går inte en vecka utan att Dousa kritiserar bidrag – i alla dess former, socialförsäkringar och försörjningsstöd så klart, bostadsbidrag, barnbidrag och studiebidrag likaså. Men det gäller även stöd till kultur och demokratiutveckling.

I oktober 2016 blev Benjamin Dousa ny ordförande i Muf. Den 16 december kunde han kvittera ut 2,3 miljoner kronor i bidrag av statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Det går att läsa på myndighetens hemsida under den passande rubriken ”Vi har fått bidrag”.

.

Av de svenska ungdomsförbunden är det Muf som är den största bidragstagaren, 7,5 miljoner kronor, bara sedan 2014.

Muf är helt bidragsberoende framgår det av förbundets ansökan.

”Bidraget är av stor betydelse för oss. Mycket av vår verksamhet är beroende av detta stöd, såväl personalresurser som kampanjmaterial. Det är en grundförutsättning för oss att fortsätta växa, nå ut till hela landet och prata med fler unga om viktiga samhällsfrågor”, skriver Muf i september 2016.

Viktiga samhällsfrågor som mindre bidrag.

Veckan efter att ha fått bidraget på 2,3 miljoner kronor skriver Benjamin Dousa i en stort uppslagen debattartikel i SvD att ”bidrag till sin natur är omoraliska” och att ”det ska inte gå att ha som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad”.

Uppdaterat 170503

Benjamin Dousa motiverar de omoraliska Muf-bidragen med att ”skatterna är så höga”.

”Ja, eftersom skatterna är så höga att människor inte har råd att betala högre medlemsavgifter.”