Muf: vi är omoraliskt bidragsberoende

Moderaterna gillar inte bidrag. Och den som gillar bidrag allra minst i partiet är Mufs ordförande Benjamin Dousa.

”Bidrag är omoraliska”, skrev Dousa i SvD veckan efter att förbundet fått 2,3 miljoner kronor i statligt bidrag.

Moderaterna förklarar idag på DN debatt att partiet vill begränsa bidragen.

”Bidragens samlade andel av den svenska ekonomin måste minska”, skriver Anna Kinberg Batra.

Moderaternas attacker på allt vad de kallar ”bidrag” är inget nytt, men tilltagande och med udden mot nyanlända. Särskilt uppskruvat är tonläget från ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. Han har twittrat kritiskt om bidrag över 100 gånger sedan valet.

Det går inte en vecka utan att Dousa kritiserar bidrag – i alla dess former, socialförsäkringar och försörjningsstöd så klart, bostadsbidrag, barnbidrag och studiebidrag likaså. Men det gäller även stöd till kultur och demokratiutveckling.

I oktober 2016 blev Benjamin Dousa ny ordförande i Muf. Den 16 december kunde han kvittera ut 2,3 miljoner kronor i bidrag av statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Det går att läsa på myndighetens hemsida under den passande rubriken ”Vi har fått bidrag”.

.

Av de svenska ungdomsförbunden är det Muf som är den största bidragstagaren, 7,5 miljoner kronor, bara sedan 2014.

Muf är faktiskt helt bidragsberoende framgår det av förbundets ansökan.

”Bidraget är av stor betydelse för oss. Mycket av vår verksamhet är beroende av detta stöd, såväl personalresurser som kampanjmaterial. Det är en grundförutsättning för oss att fortsätta växa, nå ut till hela landet och prata med fler unga om viktiga samhällsfrågor”, skriver Muf i september 2016.

Veckan efter att ha fått bidraget på 2,3 miljoner kronor skriver Benjamin Dousa i en stort uppslagen debattartikel i SvD att ”bidrag till sin natur är omoraliska” och att ”det ska inte gå att ha som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad”

Uppdaterat 170503

Isak Skogstad, tidigare ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, ifrågasätter på Twitter Mufs retorik.  Han får svar av Benjamin Dousa, som motiverar Muf-bidragen med ”skatterna är så höga”.