Moderaternas otrygghetschock

Moderaterna är en av Socialdemokraternas huvudmotståndare i valrörelsen. Deras förslag kring marknadshyror och skattesänkningar är två av de frågor som S tänker angripa. 

Trygghet är valfrågan på allas läppar. Socialdemokraterna visar hur Moderaterna för en politik som i stället ökar otryggheten och vad för frågor man tänker ställa till M-ledaren Ulf Kristersson i valrörelsen.

– Vissa grupper kommer att få betala för Moderaternas politik. Har du råd med moderat politik? Vi välkomnar verkligen en debatt om de här frågorna, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, när han och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman presenterar rapporten ”Moderaternas otrygghetschock – Moderat politik för ökad otrygghet”.

Förutom klassisk M-politik med marknadshyror, låglönepress, nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen, återinförd tidsgräns i sjukförsäkringen och skattesänkningar, menar Damberg och Ygeman att Moderaterna felläst sin samtid. Populismens framgångar runt om i världen vid olika val handlar inte bara om enskilda vallöften, utan om en allmän känsla av otrygghet som Moderaterna genom sin politik förstärker.

– Den internationella otryggheten kommer att spela roll i den svenska valrörelsen och då är inte mer otrygghet och experiment vad som efterfrågas, utan i stället trygghet och stabilitet, säger Anders Ygeman.

Rapporten som visar hur man tänker angripa Moderaterna fram till valet är en del av Socialdemokraternas initiativ att vara transparenta. I förra veckan presenterade S sajten där alla partiets så kallade ”dark ads” (annonser som riktas till specifika grupper) finns: https://www.sannonser.se/ Där kan alla ta del av innehållet. Socialdemokraterna är än så länge det enda svenska parti som öppet redovisar alla sina ”dark ads”.