Moderaterna krishanterar vårdfrågan – det går sådär

Doktor undersöker barn. Foto: Jan Söderström/AIBILD

Sjukvården är nu väljarnas viktigaste fråga. Det oroar Moderaterna som vill få debatten att handla om köer i S-landsting snarare än om stora skattesänkningar, vinstuttag och alla affärer i M-ledda Stockholms läns landsting.

Mitt i M-krishanteringen visar det sig att cancerpatienter i Stockholm riskerar att dö för att de inte fått vård i tid.

I Aftonbladet/Inizios mätning i augusti gick sjukvården förbi invandring som väljarnas viktigaste fråga. Dåliga nyheter för Moderaterna. Enligt Novus anser bara 7 procent av väljarna att M har den bästa sjukvårdspolitiken mot 20 procent för Socialdemokraterna.

Oppositionen försökte i sina budgetar lyfta att de visst matchar regeringens satsningar på sjukvården – ett svårsålt budskap i kombination med 100 miljarder i olika skattesänkningar.

Det är heller ingen tillfällighet att högern nu kommer med rapporter som hävdar att M-ledda Stockholmslandstinget inte alls är vanstyrt och att sjukvårdens räddning är mer privatisering.

Tabell över politiska partiers position i sjukvårdsfrågan 2017

Socialdemokraterna äger sjukvårdsfrågan som väljarna rankar som den viktigaste. Tabell från Novus rapport ”Bästa parti i de viktigaste frågorna”.

Väljarna, även borgerliga, är kritiska till vinstuttag ur välfärden. Skattebetalarnas förening hävdar nu i en rapport att problemet i stället är förlusterna i välfärden. De pekar på ett underskott i landstingsdriven primärvård på 421 miljoner 2015 och för sjukhusen ytterligare 1,7 miljarder.

Enligt Ilmar Reepalus utredning uppgick dock välfärdsföretagens ”övervinster”, alltså inte all vinst utan den över ett eventuellt vinsttak på 7 procent, till tre gånger så mycket, sex miljarder kronor 2014.

Kritiken krockar också med svarta hål-notan för Nya Karolinska Sjukhuset i Solna på 62 miljarder. Lägg därtill all upphandlingskritik – sedan augusti 2012 har 187 ärenden dragits inför Förvaltningsrätten – så är Stockholmslandstinget inget bra sjukvårdspolitiskt skyltfönster.

LÄS MER: Efter skandalaffären – ska lobba för fler

Alliansen vill därför få vårddebatten att handla om nedläggningen av BB Sollefteå och att privatisering minskar köerna. Att en färsk intern rapport visar att Stockholms vårdval, mer än dubbelt så stort som Skånes, är kostnadsdrivande, att ”besök och åtgärder görs inte utifrån patienters behov” och att vårdutbudet fördelas ojämlikt talar de tyst om.

LÄS MER: Annie Lööf fel ute om bilförlossningar

I stället hävdar M nu i en rapport att ”sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) är verklighetsfrånvänd när hon målar upp Stockholm som ett avskräckande exempel” och att ”Fake news måste ersättas med fakta”.

”Landsting eller regioner med S-styre har ofta längre köer, sämre tillgänglighet och ofta problem med att hålla finanserna i balans”, skriver Stockholms finanslandstingsråd Iréne Svenonius (M) i Dagens Samhälle.

Veckan efter M-utspelet avslöjar DN att 20 svårt sjuka cancerpatienter i somras drabbades av försenade operationer på Karolinska universitets­sjukhuset. Tre fall har lex Maria-anmälts. Satsningen på Nya Karolinska har enligt överläkare Mats Palmér lett till ”vårdplatsbrist utan like”   – och ökade köer med 43 procent.

När Bertil Gustafsson, 78, som lider av cancer i bukspottkörteln, fick sin operation i början av augusti hade cancern spridit sig, och går nu inte att bota.

— Man driver människor till att dö. Det här är den största vårdskandalen någonsin i Stockholm. Vi kräver en haverikommission för att få veta hur det kan bli så här, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) till DN.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) svarar att det är seriösa medier som avslöjat dörrbyten för en miljon och stödstrumpor för 6 000 kronor paret. Att jämföra med landsting med lägre skattekraft och sämre förutsättningar håller inte.

”Att Svenonius anammar retoriken om ’fake news’ ger en fingervisning om landstingsmoderaternas desperation när problemen i sjukvården växer”, menar Erika Ullberg (S).

Skattebetalarnas förening hävdar att en vinstreglering ”kan strida mot svensk rätt”. Vad som Regeringsrätten har slagit fast strider mot svensk rätt är de avknoppningar, där verksamheter värda över 80 miljoner kronor skänktes bort, som Stockholms stad genomförde under ledning av Ulf Kristersson (M) och kommundirektör Iréne Svenonius (M).

I måndags kallade Irene Svenonius (M) alla sjukhusdirektörer till ett krismöte.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara