Minnesskylt över Bruno Kreisky i Stockholm

Bruno Kreisky. Foto: Von Votava / SPÖ

Bruno Kreisky (1911–1990) har fått en minnesskylt uppsatt på Blekingegatan 57 i Stockholm. Där bodde han och hans familj 1944–1948.

Bruno Kreisky levde som flykting i Sverige mellan 1939 och 1946. Han var född i en borgerlig judisk familj i Wien och när han engagerade sig i det socialistiska ungdomsförbundet dolde han det för familjen som ogillade socialism. 1933 upprättades an auktoritär regim i Österrike och socialistpartiet förbjuds 1934 och Bruno Kreisky var en av de partimedlemmar som fängslades.

Under åren i Stockholm umgicks Kreisky med en grupp som kom att kallas ”Lilla internationalen”. Där ingick även Willy Brandt, Vilmos Böhm, Martin Tranmael, Torsten Nilsson, Alva och Gunnar Myrdal och Stefan Szende. De diskuterade hur man skulle gå vidare när kriget var slut. När familjen flyttade in på Blekingegatan 57 jobbade Bruno Kreisky på Konsum Stockholms utredningsavdelning och var cirkelledare i tyska och svenska på ABF.

 

Efter krigsslutet återvände Bruno Kreisky Sverige som diplomat vid Österrikes legation i Stockholm. Från början av 1950-talet fick han allt tyngre poster i Österrikes politik, som presidentrådgivare, biträdande utrikesminister, utrikesminister och ordförande för socialistpartiet SPÖ och förbundskansler (1970–1983).

Österrike blev inte en självständig stat efter kriget förrän 1955. Bruno Kreisky, då biträdande utrikesminister, spelade en viktig roll i förhandlingarna med de fyra segermakterna från andra världskriget om att återupprätta Österrike.

Under Bruno Kreiskys tid som förbundskansler genomfördes en rad reformer. Bland annat blev abort tillåtet, homosexualitet avkriminaliserades och 40 timmars arbetsvecka infördes.

Ingvar Carlsson invigde skylten på Blekingegatan. Foto: Kjersti Bosdotter

Minnesmärket sattes upp av Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och invigdes av förre statsministern Ingvar Carlsson i början av januari. Bland publiken under invigningen fanns bland andra Stefan och Ulla Löfven samt Österrikes ambassadör Gudrun Graf.

Foto: Kjersti Bosdotter

Foto: Kjersti Bosdotter