Ministrarnas uttalanden som retar Ungern

Även Ungern lägger Sveriges Natoansökan på is, men säger ja till Finland. Viktor Orbáns politiske chef hänvisar till tidigare uttalanden från statsminister Ulf Kristersson (M), arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och EU-minister Jessika Roswall (M).

Ungern, och på torsdagen även Turkiet, har nu sagt ja till Finlands Natoansökan, medan Sverige lämnas ensam kvar i väntrummet. 

Ungern gör nu som Turkiet och utnyttjar Natoprocessen till att sätta politisk press på Sverige. Kritiken handlar om ministrars tidigare uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter och oberoende domstolar, som lett till att EU håller inne och villkorar miljardbidrag till Ungern.

Enligt ett uttalande från Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen, som TT citerar, handlar det om att Sverige ”konstant underminerar” relationerna med Ungern och svenska politiker använt sitt politiska inflytande för att ”skada ungerska intressen”.

Vidare kritiseras en ”moralisk överlägsenhet” och ”bristen på respekt”, och hänvisas till kritik om antisemitism och auktoritärt styre.

Orbáns politiske chef Balázs Orbán vill ha försäkringar av Sverige om att kritiken upphör. Han har även delat exempel på uttalanden från nuvarande statsråd, detta som ett svar på Ulf Kristerssons (M) fråga till Viktor Orbán på EUs toppmöte.

– Den svenske statsministern frågar vad de ungerska parlamentsledamöternas problem är. Låt mig hjälpa Er att förstå med några exempel. 

Ett är ett uttalande från Ulf Kristersson själv från 3 mars 2021, i samband med EPP-gruppens markeringar mot Fidesz, om att ”bryta utvecklingen i Ungern, sätta hårt mot den ungerska regeringen och att stötta den allt starkare oppositionen”.

Ett annat uttalande som kritiseras är Johan Pehrsons (L) i maj 2022 om att ”Ungerns främlingsfientliga och nationalistiska regering fortsätter kränka rättsstatens principer och svajar i stödet till Ukraina”.

Pehrson skriver även att Sverige bör använda EU-ordförandeskapet att poängtera demokrati- och rättsstatsfrågor.

Ett tredje exempel som Balázs Orbán ger är EU-minister Jessika Roswall, då EU-nämndens vice ordförande, från 30 juni 2021.

”Nu krävs att EU agerar tydligt och att den nya villkorsmekanismen stoppar utbetalningar till Ungern.”

Balázs Orbán avstår från att citera den första meningen i Roswalls tweet: ”Ungerns senaste hbtq-fientliga lag måste vara spiken i kistan.”

Roswall länkar till en debattartikel i Altinget där hon beklagar att EUs villkorsmekanism inte skrivits ännu hårdare.

Alla dessa tre uttalanden – eller ”bagage” för att citera utrikesminister Tobias Billström (M) – gjordes alltså före regeringsskiftet. Men ligger kvar på Facebook respektive Twitter. Pehrson gjorde sitt uttalande kort före den svenska Natoansökan 18 maj.

Billström (M) förklarade efter regeringsskiftet att chanserna till en snabb ratificering av Natoansökan ökat eftersom den nya regeringen hade bättre relationer till Erdogan, särskilt i kurdfrågan.

– Jag upplever att den regering som nu har tillträtt inte har den typen av bagage, sa Billström till TT.

Utrikesministern har därefter fått kritik för undfallenhet i sin intervju i turkisk media om att förbjuda flaggviftande och för bristande tydlighet om svensk yttrandefrihet i samband med Erdogandockan, som ledde till nya krav från Turkiet. Därpå följde koranbränningen och sammanbrott i förhandlingarna.

”Bagage” i Turkietfrågan visade sig dock finnas även på regeringssidan. AiP kunde berätta att Johan Pehrson (L) tidigare motionerat om att Sverige som Natomedlem ska driva ett demokratikrav vilket ”bör resultera i att Turkiet utesluts”.

Nu utnyttjar även Ungerns premiärminister Viktor Orbán Natofrågan för politiska påtryckningar på Sverige. 

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till TT att han inte tänker ge Ungern några försäkringar. Billström, som nyligen var ”helt övertygad” om att Sveriges ansökan godkänns vid Natos toppmöte i Vilnius i juli, är dock mindre säker i dag.

– Jag noterar att de här sakerna som har framförts under de senaste dagarna, framför allt från Ungerns sida, gör att man alltid har anledning att se till att moderera sina ord. Jag tycker att uttrycket ”förhoppningsfull” i det här sammanhanget är bättre, säger Billström till TT (30/3).

Balázs Orbán avslutar sin tweet med kommentaren:

– Godmorgon, Stockholm!