Pehrson (L) nobbar utfrågning i Europarlamentet

Heléne Fritzon, delegationsledare för de svenska Socialdemokraterna, tycker det är anmärkningsvärt att Johan Pehrson (L) inte besökt utskottet. Foto: Alexander Bygdén och Kristian Pohl/Regeringskansliet

De svenska ministrarna har åkt skytteltrafik till Bryssel för att presentera det svenska ordförandeskapet och svara på frågor i Europaparlamentets utskott. Men inte arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) som fått skarp kritik från den liberala partigruppen för samarbetet med Sverigedemokraterna.
– Det är oerhört anmärkningsvärt, säger Heléne Fritzon (S).

Sverigedemokraternas påverkan på EU-politiken mörkas när ministrarna frågas ut av Europaparlamentets utskott. Det menar Heléne Fritzon (S).

Ulf Kristersson avfärdar kritiken med att svenska oppositionspartier vill göra inrikespolitik av ordförandeskapet. Men enligt Fritzon har samarbetet med SD diskuterats hett i Europaparlamentets korridorer under hösten. 

– Det är så många andra i parlamentet som är oroliga och ställer de frågorna. Det handlar också frågorna till ministrarna i utskotten om, att de styr med ett nationalistiskt högerkonservativt parti med rötter i nazismen.

– I det säkerhetspolitiska läge och i den oroliga värld vi befinner oss i, med krig i Europa, så kommer frågorna vad de bygger sitt stöd på. Det är en genomgående kritik.

Hårdast press har riktats mot Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) som tvingats skriva och förklara partiets samarbete för den liberala partigruppen i EU. Detta eftersom det strider mot partilinjen på EU-nivå.

Johan Pehrson slipper dock svara på frågor i EU-parlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor. Detta eftersom regeringen företräddes av biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Med på utskottsmötet 24 januari var även socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Av regeringens kalendarium för ministrarnas utskottsbesök i januari och februari, framgår att Johan Pehrson (L) är en av fyra ministrar och den ende departementschefen som nobbar Europaparlamentet. Flera ministrar har besökt två utskott, landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tre utskott.

Han vet att han kommer att få kritik från den egna liberala partigruppen

– Det är oerhört anmärkningsvärt. Han vet att han kommer att få kritik från den egna liberala partigruppen, som ifrågasätter starkt att man samarbetar med Sverigedemokraterna. Så jag vill rikta en efterlysning till honom. Han behöver infinna sig i parlamentet, säger Heléne Fritzon (S).

Statsminister Ulf Kristersson (M) hade sitt inledande tal till Europaparlamentet för ett par veckor sedan med budskapet att EU ska bli säkrare, grönare och friare, under det svenska ordförandeskapet.

– Det var ett alldeles för försiktigt tal från statsministern, säger Fritzon (S) som menar att budskapet rimmar illa med regeringssamarbetet.

De dubbla budskapen märks tydligast från de liberala ministrarna. Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommunicerar höga klimatpolitiska ambitioner, samtidigt som den aviserade sänkningen av reduktionsplikten gör att Sverige missar sitt eget klimatmål på hemmaplan. En fråga där SD dessutom i veckan ökat trycket på maximal sänkning. 

– De försöker förneka att Sverigedemokraterna har något inflytande över EU-politiken. Samtidigt som deras talesperson i EU-frågor Martin Kinnunen (SD) gör väldigt klart och tydligt att politiken inom ramen för EUs klimatarbete förhandlas med SD, innan den får tas upp i EU-nämnden ens. Där blir de svaret skyldiga, säger Fritzon (S) som menar att regeringen halar ned klimatflaggan som Sverige haft i topp.

– Jag deltog i utfrågningen av Romina Pourmokhtari (L). Det var väldigt många ord men inga svar på vad Sveriges klimatambitioner handlar om. Tolkningen är att Sverige inte längre kan vara garanten för att man kan leva upp till klimatmålen, därmed tappar man trovärdighet i att EU ska nå klimatmålen.

– Ledarskap handlar inte bara om att medla mellan olika medlemsstaters intressen utan också om att man som land påverkar i en riktning som för Europa framåt. 

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) höll, enligt Fritzon, ett mycket bra anförande inför utskottet kvinnors rättigheter och jämställdhet. 

– Men det räcker inte med vackra ord. Hon sa att alla politikområden ska inkluderas när man jämställdhetsintegrerar. Men nyligen röstade hennes regeringsunderlag – både SD, Moderaterna och KD – i parlamentet och gjorde en kraftfull markering emot i jämställdhetsintegrering. Ulf Kristerssons tal innehöll inte ett enda ord om jämställdhet.