”Mer tid tillsammans hade gjort arbetet enklare”

Heléne Björklund kandiderar till riksdagen för en andra mandatperiod.

Heléne Björklund är förstanamn på Blekinges lista till riksdagen. Hon har suttit en mandatperiod. En period där arbetet försvårats av pandemin.
– Det kommer kännas snopet om jag inte får fortsätta en period till.

Heléne Björklund från Blekinge kandiderar till sin andra mandatperiod i riksdagen. Hon är förstanamn på distriktets lista och AiP får en pratstund med henne med bara drygt en vecka kvar till valet.

Hon tycker att valet 2022 är speciellt eftersom vi alla precis har gått igenom en pandemi och dessutom alla har medvetandegjorts om demokratiaspekterna genom kriget i Ukraina.

– Vi har diskuterat frågor under den här perioden som vi inte har diskuterat så mycket tidigare.

Jag förstår när jag pratar med mer erfarna riksdagskollegor att två års pandemi har begränsat arbetet på olika sätt.

Även för egen del tycker Heléne Björklund, som tidigare varit kommunpolitiker i Sölvesborg i tolv år, att mandatperioden som riksdagsledamot varit annorlunda mot vad hon trodde innan.

– Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag förstår när jag pratar med mer erfarna riksdagskollegor att två års pandemi har begränsat arbetet på olika sätt. Det har begränsat möjligheterna att träffas och att lära sig sina frågor.

Det har även begränsat möjligheten att göra arbetsplatssbesök och att företa olika resor runt om i landet. Det tycker hon har försvårat uppdraget.

– Dessutom har vi haft det svårare parlamentariska läget. Det har till exempel varit flera statsministeromröstningar. En intressant, men väldigt speciell tid.

Heléne Björklund sitter i försvarsutskottet vilket också har varit speciellt genom det fokus som blivit på säkerhetspolitiken.

– En mycket intressant resa. Den stora utökningen av försvarsanslaget, demokratiaspekten, krisberedskapen under pandemin, kriget och så lite Nato på det…

Försvarsutskottet var inget hon önskade från början. Men så blev det och hon känner sig nöjd med det.

– Har man varit kommunstyrelseordförande i en liten kommun tidigare är det här verkligen en resa att göra. Att vara en av många och inte vara den som alltid ska tänka först och svara först. Man är en pusselbit och där det kan vara någon annan som har den övergripande blicken. Man gör sitt jobb bra och bidrar till det socialdemokratiska laget men också till lagstiftningen i sin helhet.

Tycker du att det har gått bra?

– Det är ett annat sätt att arbeta i riksdagen, man är ifrån familj och vänner. Det är en omställning som tar tid. Eftersom den här tiden har sett ut som den gjort tycker jag inte att jag har lärt mig allting eller förstått allting. När det gäller försvarspolitiken önskar jag att jag fått mer tid tillsammans med kollegor i riksdagen. Då hade jag lärt mig snabbare och bättre. Det har varit intressant och värdefullt, men svårt.

Som kommunpolitiker, säger hon, är hon fostrad i att sluta kompromisser och att komma överens över partigränser. Men när man inte träffas blir klimatet hårdare.

– Det är lättare att vara tuff på avstånd. Vi skulle vinna på att stifta mer bekantskap med de andra partiernas ledamöter. Jag tror arbetet blir bättre om man har stor respekt för varandra.

Men Heléne Björklund vill verkligen fortsätta sitt arbete. Av flera skäl. Dels för att hon brinner för sitt Blekinge, dels för att det skulle var snopet att avsluta efter en så rumphuggen period.

Vad kommer det att handla om nästa mandatperiod?

– Det är nog bättre att jag svarar på vad jag hoppas på. Det här med majoritetsförhållanden gör det ju svårt. Det är svårt att lova saker och sedan genomföra dem. Nu hoppas ju jag på Magdalena Andersson givetvis, men oavsett vem som blir statsminister att man ser samförstånd och där det går, kompromissa och göra saker tillsammans i stora frågor.

När du pratar med människor hur tycker du de verkar se på politik just nu?

– Dels har vi polariseringen och klimatet på sociala medier. Det gör att det blir hårdare samtal även i verkliga livet. Dels har vi den parlamentariska situationen som gör att människor inte hänger med. Jag får en känsla att många tycker att det inte är seriöst och att man vill att det ska vara mer stabilt.

Vad hoppas du på nu under denna sista vecka före valet?

– Gott humör och mycket energi hos alla valarbetare. Att vi ska orka hela vägen, att vi ska ha bra samtal. Och så klart att vi ska se Magdalena Andersson som statsminister redan på söndag kväll, att det blir tydligt.

Och var gör du denna vecka?

– Jag är i alla kommunerna här och gör allt ifrån dörrknackningar till grillaktiviteter. Det handlar både om att möta väljare och om det interna: att möta medlemmar som behöver svar på sina frågor för att bli ännu bättre valarbetare.

Det här gör Heléne Björklund när hon inte jobbar:

– Jag har stor familj som jag umgås med så fort jag kan. Jag tycker om att ställa till med festliga tillställningar. Jag gillar all form av kultur, livemusik. Jag tycker om festliga saker, tjo och tjim och glam.

Förslag Riksdagslista:

1 Heléne Björklund, Sölvesborg

2 Magnus Manhammar, Karlskrona

3 Annette Rydell, Ronneby

4 Andreas Saleskog, Karlshamn

5 Tamam Abou Hamidan, Olofström

6 Lars Hildingsson, Karlskrona

7 Elina Gustafsson, Karlskrona

8 Molham Alshooykh, Olofström

9 Lina Jörnkrans, Sölvesborg

10 Magnus Johansson, Karlskrona

11 Malin Norfall, Ronneby

12 Ola Claesson, Olofström

13 Birgitta Möller, Karlskrona

14 Martin Johansson, Ronneby

15 Pirjo Veteli, Olofström

16 Jens Melander, Sölvesborg

17 Jenny Bengtsson, Olofström

18 Magnus Pettersson, Ronneby

19 Catharina Christensson, Ronneby

20 Peter Jeppsson, Sölvesborg