A match made in M-heaven!

Kvällstidningarna rapporterar att Anders Borg och PR-företagaren/Army of Lovers-stjärnan Dominika Peczynski ska gifta sig.

De första kommentarerna till förhållandet var förvåning. Men politiskt är det ”a match made in M-heaven” – den där arbetslösa är lata, kollektivavtal är maffiametoder, mammalediga är bortskämda och hembiträdena för få.

Faktum är att Dominika och Anders snarare hade konstaterat hur mycket de hade gemensamt om de träffats på Frihetsfronten under under Borgs nyliberala studenttid. De hade förmodligen diskuterat nattväktarstaten och hur omfördelning är oförsvarbart vilket Borg argumenterade för som vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet.

Dominika Peczynski är inte bara PR-företagare utan även en flitig debattör på högerkanten. Den höga ungdomsarbetslösheten beror enligt Peczynski på att dagens ungdomar är för lata.

– Vi kan så klart inte betala ut  socialbidrag till lata tonåringar som vägrar göra saker. Dagens tonåringar är en katastrofgeneration.

Det sa Dominika Peczynski i en videoblogg där hon hyllade Borgs ungdomskompis arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M). Hon ville gärna hjälpa till att få de 100 000 latmaskarna att skärpa sig.

– En av er lata slöa ungdomar kan få komma hem till mig och diska min disk. Det är en veckas disk. Det kommer att ta flera timmar. Jag kommer att sitta vid köksbordet och ge er en lektion i livsvisdom medan ni diskar min disk.

Diskjobbet skulle vara obetalt. Dominika är en övertygad förkämpe för barnflickor och lågbetald servicepersonal utan anställningstrygghet.

Se där ytterligare en gemensam erfarenhet med Anders Borg, som vid ministertillträdet erkände att han hade betalat sin barnflicka svart.

Både Anders och Dominika är ju dessutom kända från TV. Hon debuterade i programmet ”Tutti Frutti” 1994, då TV3 utmanade public service med nya fräscha programidéer.
Anders deltog i Aschbergs ”Diskutabelt” 1988 och sa att man inte behövde riksdag och demokrati för att skapa sig ett liv.

– Om jag fick vara statsminister skulle jag inte göra ett jota. Då skulle folk få göra exakt vad de ville själva.

Dominika Peczynski har tagit strid för rutavdraget och barnflickans rätt i samhället. Hon hade själv en nanny hemma i Polen när hon var liten.

Det är väl ingen skillnad på att vara välbetald PR-konsult och springvikarie på krogen? Tjänstefolk som tjänstefolk.

”Det är inte förnedrande att vara barnflicka eller städare. Faktum är att vi alla är tjänstefolk – kockar, PR-konsulter, programmerare, lärare och butiksbiträden”, skrev Peczynski på SVT debatt  2014.

Detta sedan Ali Esbati (V) i en valdebatt sagt att vi inte bara ska acceptera att de ökade inkomstklyftorna ska leda till att det är fler skaffar sig tjänstefolk som subventioneras med statliga pengar.

När Anders Borg höjde fackavgifterna tappade facket 500 000 medlemmar. Han sexdubblade Hotell- och Restaurangs a-kasseavgifter för att pressa ned deras löner extra mycket.

Det lär Dominika Peczynski ha gillat. Hon avskyr nämligen när facket tar strid för bra löner och förmåner i restaurangbranschen.

När Hotell- och Restaurang 2006 stred för kollektivavtal i en saluhall i Göteborg försattes salladsbaren Wild’n Fresh, som vägrade, i blockad (”maffiametoder”). Det fick centerpartisten Fredrick Federley och Dominika Peczynski att först försöka köpa loss salladsbaren och sedan istället öppna en egen vid Stureplan i protest.

”En annan salladsbar” gick i konkurs redan efter ett par månader med skulder på 300 000. Lönerna fick betalas ut med statlig lönegaranti.

– Det var ju CUF-ungdomar som ville jobba hos oss på grund av Fredrick och de visste ju inget, jag visste inget och Fredrick visste inget. Det var en blind som ledde en blind, sa Dominika Peczynski till Dagens Media.

HRF lyckades i aktionen i Linnéstaden teckna 48 kollektivavtal och säkra personalen avtalsenlig lön, semesterersättning och pensionsinbetalningar.

Anders Borg kallar sig feminist, till skillnad från Fredrik Reinfeldt som är moderat. Även Dominika Peczynski har gett sig in i jämställdhetsdebatten. Hon har slagit ett slag för skönhetsoperationer och emot föräldraförsäkringen.

Exakt hur hon vill att kvinnor ska få en starkare ställning på arbetsmarknaden är lite oklart men förmodligen via barnflickor. Klart är dock att svenska mammor har det för bra.

– Föräldraledigheten är för lång, säger Peczynski till Expressen hälsoliv.

Sex månader är max.

– Jag är ju privilegierad på det sättet att jag är egenföretagare, så min dotter kunde följa med mig, men jag tror ändå att sex månaders mammaledighet är mer än nog, säger hon.

– Det är inte bra för samhällsekonomin och kvinnorna halkar efter lönemässigt eftersom det bara är de som tar ut föräldraledigheten ändå.

Det var alltså mycket bättre före det att Socialdemokraterna byggde ut föräldraförsäkringen.

Till tidskriften Liberal debatt säger Dominika Peczynski att politik för henne främst är underhållning. Hon gillade Jan Björklund bäst, men upprördes i valet 2010 över behandlingen av SD.

– Avståndstagandet från kvällstidningarna tycker jag är osmakligt. ”Jag gillar olika” – jag spyr på den kampanjen. En så stor tidning som Aftonbladet ska inte ägna sig åt det – man måste släppa fram de åsikterna.

– Sverigedemokrater ska bemötas med samma respekt som alla andra. Sakfrågan är ointressant, behandlingen av dem är grotesk. ”Inte ta i dem med tång” – så talar man inte om människor.

Risk för dålig stämning alltså om Anders kompis Fredrik skulle hälsa på det nya kärleksparet.

Å andra sidan har Borg och Reinfeldt skruvat åt tumskruvarna rejält och plockat fram piskan under sin tid vid makten. Tiotusentals har kastats ut ur sjukförsäkringen, arbetslösa och sjuka har fattiggjorts, klagar facket.

Sånt gillar Dominika Peczynski.

– Folk är så bortklemade. Livet handlar inte om att ligga och lata sig på Bahamas hela livet. Alla måste prestera något också, säger hon till Expressen hälsoliv.

Spara