”Man får inte sätta sig i solstolen och chilla”
Välfärdsfrågor, och då i synnerhet skolan, och kollektivtrafiken. Det engagerar unga, märker Ida Nordahl, ordförande för SSU Gotland.
Solen skiner och deras ordförande har precis klivit av scenen efter en debatt mellan ungdomsförbunden i Almedalen. En riktigt bra dag alltså. Ida Nordahl är ordförande för SSU Gotland och det är första gången som hon är i Almedalen som politiskt aktiv.
Hur känns det?
– Det känns otroligt kul. Dels för att det varit pandemi och vi nu äntligen är tillbaka. Dels för att jag inte varit politiskt aktiv tidigare under Almedalsveckan.
Vilka frågor är viktigast för unga i det kommande valet?
– Mycket skola, men också brott och straff. Många berörs av skolan, men även andra välfärdsfrågor. Man har inte så mycket pengar i plånboken som ung och behöver en gratis sjukvård och att kunna åka med kollektivtrafiken.
Och för unga på Gotland? Är det samma?
– Ja, det tror jag, men mycket kring kollektivtrafik med buss. Här går de väldigt få bussar och de går inte överallt. Många bor på landet, vilket är otroligt bra, men då måste de också kunna ta sig till stan billigt och miljövänligt.
Vilken känsla har du inför valet?
– Jag är otroligt taggad för jag tror att vi har vind i seglen. Men man får inte sätta sig i solstolen och chilla. Det är ett viktigt val och man vet aldrig hur det går. Vi håller i gång för att göra våra röster hörda.
Man talar om en Magda-effekt, märker ni en Lisa-effekt (Lisa Nåbo, SSUs ordförande, reds. anm.)?
– Jo, det gör vi. Jag vet inte riktigt hur det var innan men Lisa är otroligt bra och hennes debatter sprids väldigt mycket mer nu på Tiktok till exempel än vad de gjort förut så det tror jag verkligen.
Tycker du partiet skulle lyssna mer på er unga?
– Lokalt här är partiet väldigt duktigt på att lyssna. Vi är två SSU:are i styrelsen och det säger ganska mycket. Vi är tre SSU:are på både riksdags- och fullmäktigelistan.
Lyssnar samhället i stort på unga?
– Nej, det är lätt att man tar unga på lite mindre allvar. Man kan bli klappad på axeln och bli kallad ”lilla gumman” och få frågan ”vad kan du?”. Men det försöker vi motverka genom att demonstrera och debattera.