Malmö kommun varnade för EBO – Kristersson lyssnade inte

 

Även Ulf Kristersson (M) ger nu EBO-lagen stor skuld för segregationen och skjutningarna.

Kristersson röstade själv igenom EBO-lagen, trots att Malmö kommun varnade för effekterna:

”Om asylsökande fritt får välja bostadsort medför det att trycket på städer som Malmö ökar ytterligare.”

Våldet i städernas segregerade stadsdelar står nu högst på den politiska agendan. Problemen beror på en utveckling under en lång följd av år, menar justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det här är saker som vi borde ha tagit i för länge, länge sedan. Inte minst EBO-lagstiftningen, som är en av de enskilt viktigaste faktorerna bakom segregeringen och i sin tur den här utvecklingen med utsatta bostadsområden.

Regeringen reformerar nu EBO-lagen. Riksdagen beslutade i veckan att bidragen stryps om du bosätter dig i vissa definierade utsatta områden. EBO, möjligheten för asylsökande att söka eget boende, infördes av den borgerliga regeringen 1994. Det har länge stått klart att de lett till trångboddhet och segregation. Men lagen har varit svår att ändra politiskt. Bland annat har Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet har varit emot.

EBO-lagen (Lagen om mottagandet av asylsökande) föreslogs av dåvarande kulturminister Birgit Friggebo (FP). Den försvarades sedan av integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) under Alliansens regeringsår.

– Kommer vi att avskaffa EBO? Jag tror inte att det är det som är det största problemet, sa Sabuni i en riksdagsdebatt.

– Kommunarrest – nej, vi kommer inte att tvinga människor att bosätta sig på vissa ställen och säga att de inte får flytta därifrån för att de då förlorar sina ersättningar. Däremot tror jag att det är viktigt att människor har arbete, fortsatte Sabuni.

Först härom veckan ändrade sig moderatledaren om EBO-lagen.

– Det här var helt fel tänkt från början. Det vilade på en idealistisk idé om att alla själv bäst kan bestämma var man ska bo någonstans. Just nu ser alla de dåliga konsekvenserna av EBO, sa Ulf Kristersson (M) vid en pressträff 12 november.

Kristersson, som nyligen krävde justitieministerns avgång, ger nu alltså sig själv och tidigare borgerliga regeringar stor skuld för segregationen och gängkriminaliteten i spåren av EBO.

– EBO har skapat extrem segregation, trångboddhet och stora sociala bekymmer. Det leder till dåliga skolresultat, tidig rekrytering in till kriminalitet.

Även flyktingkrisen förvärrades av EBO, enligt Kristersson.

– Utan EBO hade Sverige dragit i nödbromsen tidigare. Det hade inte gått att ta emot så många om det skulle ske på ett organiserat och värdigt och genomtänkt vis.

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på Kristerssons omsvängning.

– Det här drevs igenom av Moderaterna för 25 år sedan och de har sedan motsatt sig alla förändringar av EBO, trots att vi socialdemokrater har drivit på. Nu har de ändrat sig. Sent ska syndaren vakna, säger Johansson.

Stefan Löfven har fått kritik för uttalanden i SVT, om att våldseskalationen var svår att förutse.

”Utvecklingen har i allra högsta grad kunnat förutses. Men alltför många i politiken bortsåg alltför länge från detta”, skriver Ulf Kristersson på Facebook.

Kritiken faller nu tillbaka på Kristersson, efter u-svängen om EBO. Inte nog med att Kristersson satt i alliansregeringen som lät EBO bestå. Han satt även i riksdagen när EBO-lagen antogs.

Det skedde dessutom i direkt strid mot Malmös kommunledning som var starkt kritisk till införandet. Det gäller även Moderaterna som då styrde staden.

”Det är olämpligt att låta asylsökande själva ordna sitt boende i en kommun som Malmö. Erfarenheterna visar att de kan bo hos släkt och vänner under en tid. Men en sådan inkvartering håller inte i längden. Det uppstår konflikter och missförhållanden som till slut tvingar kommunen att ingripa, skrev Malmö i remissvaret undertecknat av kommunalrådet Joakim Ollén (M).

”För asylsökande som bor i eget boende i kommunen blir det i praktiken omöjligt att kontrollera deltagandet i meningsfull sysselsättning. /…/

De stora städerna tar emot många av de flyktingar som får stanna i landet. Sekundärinvandringen till storstäderna är dessutom omfattande. Om asylsökande fritt får välja bostadsort medför det att trycket på städer som Malmö ökar ytterligare. ”

”Att tänka sig att kommunen utöver övriga nyinvandrade även ska ta emot asylsökande, ordna meningsfull sysselsättning för dem och barnomsorg vid behov är orealistiskt. Det är viktigare för kommunerna att använda sina resurser för att introducera dem som redan fått uppehållstillstånd”.

2009 tog Socialdemokraterna ett kongressbeslut på att avskaffa EBO.

S-kommunalråden Ilmar Reepalu, Malmö, Göran Johansson, Göteborg, och Anders Lago, Södertälje, vädjade förgäves till regeringen Reinfeldt om att avskaffa EBO.

– De segregerade utanförskapsområdena i Malmö skapades av själva systemet. Det kom att utnyttjas av både kriminella och av fiffiga affärsmän, säger Reepalu idag till Sydsvenskan.

Fakta Nya regler för eget boende

Följande kommuner omfattas: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2020