”Jag är taggad” – Magdalena Andersson ny statsminister

Statsminister Magdalena Andersson (S) efter dagens statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Jessica Gow / TT

Efter en historisk omröstning i riksdagen är nu Magdalena Andersson (S) vald till statsminister.
– Jag är taggad. Jag vet att Sverige kan bättre, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson markerade åter igen sin tre prioriteringar att ta kamp mot brottsligheten, ta kontroll över välfärden och värna klimatet.

Hon förklarade att hon kommer att regera även om M-KD-SD:s budget går igenom under eftermiddagen. Detta sedan Centerpartiet meddelat att partiet inte stöder regeringens budget.

Magdalena Andersson kallade det för smärre justeringar. Det handlar om 10 miljarder kronor av 74. I övrigt ligger huvuddelen av regeringens budget fast.

– Det är viktiga reformer, skolan får mer resurser, vården får mer resurser, äldreomsorgen får mer resurser, det är tack vare vår budget. Vår viktiga förstärkningar av sjukförsäkringen blir av, det blir heller ingen sänkt a-kassa. Människor med funktionsnedsättningar som gör att de inte kan arbeta kommer att få stora förstärkningar i plånboken. Och trygghetspensionen genomförs, för dem som slitit ut sig under ett hårt yrkesliv.

Magdalena Andersson kritiserade att högerpartiernas budget återinför högre skatt för funktionsnedsatta och att det kommer byggas färre hyresbostäder när investeringsstödet försvinner.

– Familjeveckan kommer att begränsas till höginkomsttagare, som redan har sex veckors semester. Medan de som jobbar i LO-yrken, schemalagt, som oftast har fem veckors semester kommer att ha sämre möjlighet att ta del av den.

Om det komplicerade parlamentariska läget som ställs på sin spets denna ”superonsdag”, säger den nya statsministern:

– Det har varit en stökig period i svensk politik under den hör mandatperioden. Där har jag ett viktig budskap till svenska folket. Vill man ha mer ordning och reda i svensk politik, så finns det en möjlighet september nästa år. Rösta på mig, rösta på Socialdemokraterna.

Flera partigruppledare talade i sina röstförklaringar i kammaren om det historiska i att Sverige nu får sin första kvinnliga statsminister. 100 år efter rösträtten.

– Jag fick aldrig uppleva det under min uppväxt. Nu får min dotter uppleva det, sa Nooshi Dadgostar (V) vars partis röster var avgörande.

– För mig handlar den feministiska kampen om att flickor i Afghanistan ska få lära sig att läsa och skriva och om att stoppa könsstympning, barnäktenskap och människohandel över hela världen.

– Att Sverige kan välja en kvinna till statsminister framstår som något litet i denna jämförelse. men feminismen handlar om att kvinnor och flickor alltid är en hel människa, som har samma rättigheter och möjligheter som pojkar. Och om kvinnor alltid får rösta men aldrig bli valda till det högsta ämbetet så är inte demokratin hel, sa Amineh Kakabaveh.

– Jag blev väldigt rörd när Amineh Kakabaveh talade, hon satte ord på det jag känner, sedan förstärktes det av Nooshi, säger Magdalena Andersson.

– Jag vet vad det betyder för flickor som växer upp i vårt land. Jag har också växt upp som flicka i ett Sverige som är ett ojämställt land, säger Magdalena Andersson.

– Min drivkraft är att förbättra Sverige, att kämpa mot orättvisor, att alla som växer upp i Sverige ska ha möjligheter att utvecklas, forma stora drömma och ta stegen mot dem oavsett vilka föräldrar man har eller om man är kille eller tjej.

Liberalerna, som var med om att driva igenom kvinnlig rösträtt, röstade däremot nej till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det finns även smolk i glädjebägaren för regeringen. Miljöpartiet meddelar att partiet vill överväga sin plats i regeringen. Detta eftersom deras vinst i förhandlingen med Centerpartiet om skogen och strandskyddet försvinner om inte budgeten går igenom.

– Vi får se vad Miljöpartiets funderingar landar någonstans.

– Varje parti måste fatta sina beslut. Det har jag respekt för, säger Magdalena Andersson som inte vill säga om hon är besviken på Annie Lööf (C).

– Vi har lyssnat in Centerpartiets krav, för att Centerpartiet skulle kunna känna att de kunde rösta för budgeten. Nu har de fattat ett annat beslut.

Vänsterpartiet drev igenom en uppgörelse om pensionen, vars stöd är osäkert, men möjligen kan drivas igenom med hjälp av SD. Samtidigt får Sverige, som en effekt av uppgörelsen, en högerbudget som höjer bensinskatten.

– Vi kommer att lägga förslaget på riksdagens bord, så får vi se vilka partier som stöder det, säger Magdalena Andersson.