Magdalena Andersson kandiderar till partiledarposten

Magdalena Andersson kandiderar som partiordförande för Socialdemokraterna. Hon fick frågan av valberedningen på tisdagen och svarade ja, berättade valberedningens lagledare Elvy Söderström på en pressträff på onsdagen.

På måndagen stod det klart att samtliga partidistrikt nominerat Magdalena Andersson till partiordförande. Nu har hon tackat ja till att bli valberedningens kandidat på partikongressen i november.

– Jag är så klart väldigt hedrad över att bli föreslagen som partiledare. Jag vill börja med att tacka för allt det stöd jag har fått från partimedlemmar runt om i hela landet de senaste veckorna, både genom nomineringar men också på väldigt många andra sätt, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

– Att ställa sig till förfogande som ordförande för Socialdemokraterna är ett stort beslut. Det är ingenting man bestämmer sig för från en dag till en annan utan det kräver naturligtvis både tid och eftertanke. För Socialdemokraterna är Sverige största parti. Vi är del i en arbetarrörelse som i generationer har kämpat för alla människors lika värde och rätt.

Hon pratade om att det var ilska över orättvisor som gjorde att hon engagerade sig politiskt – både de hon såg hemma i Uppsala och runt om i världen.

– Det är samma ilska som driver mig i dag. Det var inom socialdemokratin som jag lärde mig att omsätta det engagemanget till praktisk politik.

Magdalena Andersson pekade särskilt ut tre områden där hon menar att Sverige kan bättre. Kampen mot segregation och brottslighet, välfärden och klimatet.

– Vare sig det gäller brotten, integrationen, välfärden eller klimatomställningen så är en sak väldigt tydlig. Lösningen är inte fler privatiseringar, avregleringar eller naiva marknadslösningar. Det krävs ordning och reda, att vi gör mer tillsammans och det kräver politiska lösningar. I dag är det alldeles för många som tvivlar på politikens möjligheter att lösa samhällsproblemen och det lämnar fältet fritt för politiska krafter som vill exploatera människors oro och skapa splittring. Det är en farlig väg. Samtidigt vill många människor känna framtidstro och då ska vi socialdemokrater visa att Sverige kan bättre. Att vi kan lösa våra problem och släppa loss Sveriges fulla potential. Vi ska skapa framtidens jobb i hela landet genom att ligga längst fram i klimatomställningen. Ta tillbaka kontrollen över vår välfärd med bättre arbetsvillkor och fler kollegor. Och om jag blir partiordförande kommer jag att vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen.

– Nu samlas vi socialdemokrater för partikongress och lägger fram den politiska inriktningen för de kommande åren. Sedan tar ett hårt arbete vid. Det ser jag fram emot! Och om kongressen vill så är jag också redo att leda det arbetet.