Magdalena Andersson backar strejkvaktare på Tesla

Magdalena Andersson besökte IF Metalls strejkvakter vid Tesla i Örebro. Foto: Alexander Bygdén

Magdalena Andersson besöker strejkvakter på Tesla servicecenter i Örebro och säger att det är en otroligt viktig principiell strejk. Samtidigt går Svenskt Näringsliv ut och säger att företag måste kunna få välja själva om de vill ha kollektivavtal.

– Det är otroligt viktigt att stötta de som strejkar och de som strejkvaktar, säger Magdalena Andersson när hon på fredagsmorgonen bjuder strejkvaktarna på Teslas servicecenter i Örebro på lite värmande kaffe, nybakat och uppmuntrande ord innan hon ska vidare till ett partistyrelsemöte.

IF Metall har strejkat sedan slutet av oktober för att mekanikerna hos Tesla ska få kollektivavtal. Flera andra fackförbund har nu börjat införa restriktioner i sympati med IF Metall, men Magdalena Andersson tror att det kommer ta ännu mer tid innan Tesla ändrar sig.

– Det här är otroligt viktigt, det är en principiell kamp där Sveriges löntagare står mot världens rikaste man, en välkänd högerman, säger Magdalena Andersson

Magdalena Andersson träffar strejkvakterna utanför Tesla i Örebro och peppar dem att fortsätta kämpa för hon tror kampen kan bli lång, men framhåller hur viktig den är för Sveriges löntagare. Foto: Alexander Bygdén

Hon hyllar de som strejkvaktar och strejkar och menar att de gör en insats för Sveriges löntagare.

– Det är den svenska modellen som den gröna industriella revolutionen som vi har nu i Sverige bygger på. Det är kanske världens mest framgångsrika arbetsmarknadsmodell, säger Magdalena Andersson.

Att Tesla på grund av de fackliga åtgärderna skulle lägga ned sin verksamhet i Sverige och lämna landet tror hon inte en sekund på utan säger att hon är övertygad om att Tesla vill fortsätta sälja bilar i Sverige.

Caroline Holmstedt på IF Metall berättar om de positiva tillrop de fått på grund av strejken hos Tesla i Örebro. Foto: Alexander Bygdén

Caroline Holmstedt som är ombudsman för IF Metall och strejkvaktar så ofta hon kan vid Tesla i Örebro säger att strejken fungerar som en ögonöppnare för många unga.

– Unga nuförtiden vill inte bara skriva på ett papper och gå med i facket, de vill veta vad de går med i och varför de ska gå med i facket och då är en sådan här händelse viktig för att förklara varför facket behövs.

Hon berättar att de kan använda strejken som ett exempel när de är ute och informerar på skolor om sin verksamhet vilket enligt henne behövs.

– Tyvärr är det väldigt många som inte riktigt har koll på hur den svenska modellen fungerar. Vi skulle behöva ha mer utbildning om det redan i skolan eftersom det är en så viktig del av hur vårt samhälle fungerar, säger Caroline Holmstedt.

Att flera fack går ut med sympatiåtgärder tror hon är viktigt för att det ska bli kännbart för Tesla. Till exempel har Elektrikerna gått ut med att deras medlemmar inte gör arbeten hos Tesla och både Seko och ST har sagt att Tesla inte kommer att få brev och paket levererade till sig.

De konflikter kring kollektivavtal som varit under hösten aktualiserar debatten om den svenska modellen som tidigare länge varit självklar.

Bolaget Klarna har under längre tid vägrat kollektivavtal, men valde till slut att teckna kollektivavtal med Unionen.

Samma morgon som Magdalena Andersson besökte Tesla i Örebro så gick arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke ut och sa att Tesla måste få välja att avstå kollektivavtal.

– Det måste vara Teslas val. Vår uppgift är att kollektivavtalen ska vara så attraktiva så att bolagen vill ansluta sig, säger Jacke till Dagens Industri. 

Men det är något som Magdalena Andersson inte håller med om.

– Nej, men mitt budskap är tydligt. Kämpa på. Det här handlar om att stå upp för den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Magdalena Andersson.

Alexander Bygdén