M tondövt igen – och igen

Moderaterna öppnade dörren för SD på Förintelsens minnesdag och ville avsätta försvarsministern samtidigt som Ryssland övade anfall mot Sverige. Därefter tog partiet bort flygskatten mitt under FN:s klimattoppmöte.

Nu föreslår Moderaterna rekordsänkt bensinskatt samtidigt som miljontals unga över hela världen demonstrerar för klimatet.

Centerpartiets förre kommunikationschef Ola Spännar kallar Moderaternas utspel för veckans mest tondöva.

Det är långt ifrån första gången som Moderaterna har problem med tonträffen och timingen.

Moderaterna fick skarp kritik för politisk tondövhet för den M-KD-budget som riksdagen antog 2018 med stöd av Sverigedemokraterna. Den innebar att flygskatten avskaffades, samtidigt som världens länder samlades i Polen för att besluta om hur klimatavtalet i Paris ska genomföras.

”Det är en svart ironi att Sverige ser ut att sänka sina klimatambitioner samma vecka som världen förhandlar i Katowice för att rädda Parisavtalet”, skrev Expressens ledarsida.

Bara några timmar efter det att Isabella Lövin (MP) hade hållit Sveriges tal på klimattoppmötet om vikten av att Sverige går före drev M, KD och SD igenom slopad flygskatt, stora ambitionssänkningar inom klimatpolitiken samt sänkt bensin- och dieselskatt.

– Det är förfärligt. Det känns ju helt tondövt, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till Di.

Politik handlar om att skicka signaler. Moderaterna har trampat i klaveret i fler frågor.

I september 2017 hade Sverige sin största militärövning på 23 år, Aurora. Samtidigt, 4–21 september, pågick den ryska övningen Zapad. 100 000 man övade krig mot Nato inklusive attacker mot Sverige. Det hindrade inte M, KD och SD från att 19 september försöka avsätta Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en misstroendeomröstning.

Avgångskravet var möjligt endast med stöd av SD som Alliansen kritiserat för ryssvänlighet.

Den ansedda försvarsbloggaren major Carl Bergqvist ifrågasatte kraftigt Alliansens agerande och timing.

I januari 2017 öppnade Anna Kinberg Batra dörren för förhandlingar med SD. Den 27 januari – på Förintelsens minnesdag – meddelade M att partiet tackar ja till en inbjudan för en första överläggning med SD, ett parti med rötterna i nynazismen.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth reagerade starkt:

”en vecka före årsdagen av Auschwitz befrielse tillika minnesdagen av Förintelsens offer, valde du att öppna upp för Sverigedemokraterna och därmed medverka till att de kan ta ytterligare ett steg över tröskeln och in i salongerna. Du riskerar på ett ödesdigert sätt att normalisera och bana väg för ondskan”, skrev Roth, 93, i SvD.

– Det här kommer att öka splittringen och konfrontationen i svensk politik och leda till att vi får ett blåbrunt block, sa S dåvarande riksdagsgruppledare Tomas Eneroth till TT.

Det har bara gått ett år sedan Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk ensam framför riksdagen till dess att hon inspirerat till den största klimatmanifestationen någonsin.

Då hånades hon av M-riksdagsledamöter:

https://twitter.com/LenaHansson130/status/1175064824755236866?s=20