M-SD-ordstrid efter terrorattacken – Andersson: Dämpa konfliktnivån

– Det viktigaste just nu är att alla som har ledande funktioner i Sverige, både politiska och religiösa, dämpar tonläget och försöker dämpa de spänningar som finns i Sverige, säger Magdalena Andersson (S) efter terrordådet.
Men de politiska reaktionerna skapade direkt ökade spänningar inom Ulf Kristerssons regeringsunderlag.

Riksdagen kommer att hålla en tyst minut klockan 13.00 för offren för terrordådet i Bryssel, där två svenskar miste livet och en skadades allvarligt. Den misstänkte gärningsmannen har skjutits till döds av polis, enligt den belgiska regeringen.

– Allt talar för att det är en terrorattack som riktad mot Sverige och svenska medborgare, bara på grund av att de är svenskar, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff på tisdagen.

Kristersson säger att gärningsmannen tidigare tillfälligt befunnit sig i Sverige. Alla partiledare ska kallas till informationsträff, enligt Kristersson som ger sina politiska slutsatser av det inträffade.

– Skydda Sverige och svenska liv bättre. Ha bättre koll på vilka människor som finns i Sverige. Farliga människor måste lämna Sverige omedelbart. Svensk polis och säkerhetstjänst behöver bättre verktyg.

– Skydda Europas gränser.

S-ledaren Magdalena Andersson anser att det viktiga på kort sikt är att dämpa konfliktnivån.

– Vi har levt med en ökad risk för ett terrorhot, där det under flera år har varit en kampanj felaktigt om att socialtjänsten kidnappar barn, därutöver de koranbränningar som har varit i våras och i somras, som naturligtvis har spelat in i att man valde att höja terrorhotnivån, säger Magdalena Andersson till SR.

– Det viktigaste just nu är att alla som har ledande funktioner i Sverige, både politiska och religiösa, dämpar tonläget och försöker dämpa de spänningar som finns i Sverige, för att inte på något sätt spä på. Det vi behöver i Sverige nu är mer gemenskap, mer sammanhållning, mer förnuftigt resonerande, mindre ökade spänningar och starka känslor i form av konflikt.

De politiska reaktionerna på terrordådet skapar dock ökade spänningar i Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Tonläget hos Sverigedemokraterna är högt.

Att Fredrik Reinfeldt var på plats i Bryssel i egenskap av ordförande i Svenska Fotbollsförbundet fick flera SD-politiker att lägga ansvaret på den tidigare statsministern.

SD-riksdagsledamoten Jessica Stegrud skriver på X att:  ”(Reinfeldt) om någon borde tvingats sitta kvar utan något som helst polisskydd.”

 Carl Bildt (M) är en av många som reagerar: ”Oerhört.”

Sonen, Gustaf Reinfeldt, reagerar starkt: ”En person ovärdig sitt uppdrag. Skamligt.”

Stegrud (SD) har nu raderat tweeten.

Ulf Kristersson tänker inte agera mot sin samarbetspartner.

– Vad enskilda sverigedemokrater säger och gör lägger jag mig inte i. Jag tycker det är omdömeslöst, säger Ulf Kristersson. 

Flera moderater markerar på sociala medier att det måste bli ett slut på hatet mot Reinfeldt. En indirekt utmaning till Kristersson, moderatledaren som samarbetar med Sverigedemokraterna.

– Det är inte en tid för partipolitiskt gräl. Det är tid att besinna sig, svarar Kristersson.

Terrordådet aktualiserar även debatten om SD:s ansvar för och agerande i samband med koranbränningarna och den ökade hotbild som följde. 

”Svenskar riskerar nu sina liv bara för att de är svenskar. Vi får inte glömma vilka som har ett stort ansvar för det höjda säkerhetsläget, vilka som bjöd in Paludan att bränna koraner och vilka som eldade på att ”blir de upprörda, elda hundra till” trots omvärldens förfäran”, twittrar ledarskribenten Lina Stenberg.

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, fortsätter lägga skulden på islam, en linje som han fick kritik för under korankrisen:

”Ständigt detta islam, ständigt dessa muslimer, ständigt detta Allahu akbar”, skriver Jomshof (SD) på X.

”Oberoende av partitillhörighet. Uppmanar statsministern att kliva fram & visa ledarskap. Det hat som delar av regeringsunderlaget visar får inte normaliseras. Hat & relativisering av hot ska inte höra hemma i vår demokrati. Vår demokrati måste komma före partipolitisk taktik”, kommenterar Socialdemokraternas rättpolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

Terrorattacken sker två månader efter att Sverige höjde terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala. Regeringen tillsatte en översyn av ordningslagen, huruvida polisen ska kunna ta större hänsyn till Sveriges säkerhet vid tillståndsgivning. Säkerhetshot som skäl för att neka tillstånd att bränna heliga skrifter hade då avfärdats i förvaltningsdomstolen. S har förslagit att istället se över lagen om hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende, vilket skulle gå snabbare.

Frågan om yttrandefrihet och säkerhetshot får nu nytt bränsle. 

”Det var en attack mot svenska supportrar. Men om man ska tro den misstänkte IS-terroristens video var det mest en attack mot Sverige. I så fall var det ett bevis för att den yttrandefrihet som gör att folk får bränna heliga skrifter i Sverige kan begränsa svenskars frihet och sätt att vara utomlands”, skriver DNs sportkrönikör Johan Esk.