M-ledaren får talmannens uppdrag att söka stöd för regering

Ulf Kristersson (M) får tre dagar på sig att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Det sa talman Andreas Norlén på en pressträff efter att på tisdagen ha samtalat med riksdagens åtta partiledare.

– Han är ledare för det största parti i den grupp som fällde regeringen Löfven och det är rimligt att han får det första sonderingsuppdraget, sa Andreas Norlén.

En omröstning kan ske tidigast på måndag, om Ulf Kristersson rapporterar att han tror att han kan bli accepterad av riksdagen. Kristersson har också möjlighet att begära mer tid. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslag på ny statsminister går det inte igenom. Annars är det godkänt.

Andreas Norlén vill att processen ska gå snabbt och att det under juli månad ska stå klart om en ny regering kan väljas eller om det blir extra val. Riksdagen har fyra försök på sig att välja en ny statsminister, annars ska det hållas extra val inom tre månader.

Stefan Löfven sa efter sitt möte med talmannen att han är redo att bli statsminister igen utan att ha en budget på plats, eftersom det skulle ge mer tid att förhandla om budgeten. Däremot skulle hans regering avgå om budgeten röstas ner.