”M helt tondövt” – igen

Foto: Jan Söderström

Moderaterna öppnade dörren för Sverigedemokraterna på Förintelsens minnesdag. Partiet försökte sedan avsätta försvarsministern samtidigt som Ryssland övade anfall mot Sverige.

Nu tar M bort flygskatten mitt under FNs klimattoppmöte.

Moderaterna får skarp kritik för politisk tondövhet i och med den M-KD-budget som riksdagen antagit nu med stöd av Sverigedemokraterna. Den innebär att flygskatten avskaffas, samtidigt som världens länder samlas i Polen för att besluta om hur klimatavtalet i Paris ska genomföras.

”Det är en svart ironi att Sverige ser ut att sänka sina klimatambitioner samma vecka som världen förhandlar i Katowice för att rädda Parisavtalet”, skriver Expressens ledarsida.

På onsdagen höll Isabella Lövin (MP) Sveriges tal på klimattoppmötet om vikten att gå före. Några timmar senare drev M, KD och SD igenom slopad flygskatt, stora ambitionssänkningar inom klimatpolitiken och sänkt bensin- och dieselskatt.

– Det är förfärligt. Det känns ju helt tondövt, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Di.

Politik handlar om att skicka signaler. Det är inte första gången Moderaterna trampar i klaveret.

I september 2017 hade Sverige sin största militärövning på 23 år, Aurora. Samtidigt, 4–21 september, pågick den ryska övningen Zapad. 100 000 man övade krig mot Nato inklusive attacker mot Sverige. Det hindrade inte M, KD och SD från att 19 september försöka avsätta Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en misstroendeomröstning.

”Så Alliansen vill alltså få bort den bästa försvarsminister Sverige haft (samt skapa regeringskris), samtidigt som vi kommer att ha det hårigaste #säkpol läget i Östersjöområdet sedan Krim, om inte sedan 1989”, skrev den ansedda försvarsbloggaren major Carl Bergqvist på Twitter.

Avgångskravet var möjligt endast med stöd av SD som Alliansen kritiserat för ryssvänlighet.

I januari 2017 öppnade Anna Kinberg Batra dörren för förhandlingar med SD. Den 27 januari – på Förintelsens minnesdag – meddelade M att partiet tackar ja till en inbjudan för en första överläggning med SD, ett parti med rötterna i nynazismen.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth reagerade starkt: ”en vecka före årsdagen av Auschwitz befrielse tillika minnesdagen av Förintelsens offer, valde du att öppna upp för Sverigedemokraterna och därmed medverka till att de kan ta ytterligare ett steg över tröskeln och in i salongerna. Du riskerar på ett ödesdigert sätt att normalisera och bana väg för ondskan”, skrev Roth, 93, i SvD.

– Det här kommer att öka splittringen och konfrontationen i svensk politik och leda till att vi får ett blåbrunt block, sa S dåvarande riksdagsgruppledare Tomas Eneroth till TT.

Detta nya block har sedan dess varit underlag i en statsministeromröstning och tillsammans röstat igenom en budget.

Nu hoppas Ulf Kristersson (M) att budgetbeslutet även ska leda till en ny, SD-stödd, regering. Detta i upptakten till EU-valet där kampen mot högerpopulismen väntas bli största valfrågan.