Löfven: En seger för det franska folket

En seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet, säger statsminister Stefan Löfven om Emmanuel Macrons seger i det franska valet.

Mittenkandidaten Emmanuel Macron vann en övertygande seger i söndagens franska presidentval, med 66,06 procent av rösterna mot Nationella frontens Marie Le Pen som fick 33,94 procent.

– Vi gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet. Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet. Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar, säger Stefan Löfven

– Sverige och Frankrikes samarbete är starkt. Regeringen kommer nu att knyta nya band till Macrons administration, och arbeta gemensamt med dem för att driva det europeiska samarbetet framåt.

Emmanuel Macron står dock inför stora utmaningar för att kunna styra Frankrike i den riktning han vill. Val till det franska parlamentet, Nationalförsamlingen, hålls 11 och 18 juni. Macron, som ställde upp som oberoende kandidat, har ännu inte ett politiskt parti med kandidater som kan ställa upp i parlamentsvalet. Hans chanser att få en majoritet i parlamentet bedöms vara små.