LO-väljare är mer än siffror

Arbetarfrågorna är minst lika aktuella i dag som de var på 1930-talet. Foto: Shutterstock

Socialdemokraterna måste fortsätta att vara ett klassmedvetet parti
som står upp för LO-kollektivet.

I ett debattinlägg i AiP nr 6 2022 skriver Jan Lindelöf att vi borde satsa på tjänstemännen i stället för arbetarklassen. Hans främsta argument var att TCO ihop med Saco var betydligt större än LO i medlemsantal. Vilket i sak är riktigt. Dock så är LO viktigt av en helt annan anledning: att det fortfarande finns LO-medlemmar som utnyttjas, skadas och dör på jobbet. Det är därför vi ska ha ett fokus på arbetarklassen i arbetsmarknadsfrågor. Är det något parti som ska kunna förstå detta så är det ett klassmedvetet parti som Socialdemokraterna. 

Vi får inte heller se arbetarfrågor som historia eller som ett politiskt arv. Frågorna är minst lika aktuella i dag som de var på 1930-talet. Visst dör färre, visst kommer inte skadorna lika snabbt. Nu dröjer det 25–30 år innan ryggen är knäckt och knäna värker. Men problemen finns kvar.  

Vi ska inte nöja oss förrän den årliga siffran för arbetsplatsrelaterade dödsolyckor är noll.

Arbetsmiljöverket rapporterar att 400 arbetare har dött sedan 2011. Under pandemiåret 2020 dog 29 personer i arbetsplatsolyckor. Är detta något som vi bara ska nöja oss med? Nej. Vi ska inte nöja oss förrän den årliga siffran för arbetsplatsrelaterade dödsolyckor är noll. Vi ska inte nöja oss förrän alla löntagare tjänar så pass bra att de har råd med mer än det strikt nödvändiga (hyran, transportkostnader och mat). Alla kan inte tjäna lika mycket, men alla kan ha en lön som är tillräcklig för att Sverige inte ska bli ett segregerat och splittrat samhälle som skapar grogrund för kriminalitet och oroligheter. 

Sedan ska vi självklart inte glömma andra löntagargruppers problem. Stressen och problemen inom exempelvis vård- och omsorgsyrkena måste vi såklart också jobba med att bekämpa. Men inte för att höja opinionssiffrorna, utan för att det är våra medmänniskor som jobbar och verkar där. Människor som behöver och förtjänar en förbättring av deras arbetssituation och vardag.

Politiska beslut bör inte fattas för att locka till sig väljare, utan för att förbättra samhället. Precis som när man renoverar ett hus, så behöver man börja där skadan är som störst. Annars riskerar hela bygget att rasa samman. Låt oss därför fortsätta att vara ett brett och klassmedvetet parti. Bara då kan vi lyckas laga såväl de största skadorna som lindrigare brister. 

Joel Brånäs
kassör för SSU Norrköping och fullmäktige­ledamot i Norrköpings pastorat

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.