LO storsatsar för en S-valseger

LO rekordsatsar med 30 miljoner kronor på årets valrörelse för en socialdemokratisk valseger.
– Det är den absolut största satsningen någonsin, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO tänker genomföra mer än en halv miljon samtal med medlemmarna. Dessutom satsar förbundet på en stor utbildningsinsats på tusentals medlemmar inför valet.

– Vi fick ett oerhört starkt mandat från vår kongress om att vi ska ha fortsatt facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Sveriges arbetare behöver en stark socialdemokrati, säger Gideonsson inför dagens valupptakt.

Hon hänvisar till att partiet har tvingats till tuffa kompromisser i regeringsställning under denna mandatperiod, vilka LO har kritiserat. Samtidigt har regeringen under pandemin lyckats genomföra reformer som har stärkt välfärden och socialförsäkringarna.

– Vi måste få ett starkare läge i riksdagen, säger Gideonsson och kallar januariavtalet ett ”debacle”.

Hon håller dock med om att en ny S-ledd regering efter valet behöver ett stabilt regeringsunderlag.

– Naturligtvis måste man göra kompromisser om man ska komma överens om ett underlag i riksdagen. Men januariavtalet riktade in sig på så många åtgärder som slog oerhört hårt mot våra medlemmar och vanligt folk.

– Jag tycker inte man ska göra några överenskommelser med SD. Men jag tycker det är bra om vi får en överenskommelse som är hållbar, så vi får en politik som håller på sikt, och inte rycks sönder med nya kaos. 

LO ställer nu i sin politiska plattform tydliga krav på Socialdemokraterna om en ”rättvis politik för Sveriges arbetare”. LO vill till exempel att höjda pensioner ska bli en central socialdemokratisk valfråga. LO uppmanade nyligen S att utmana de bromsande borgerliga partierna i pensionsgruppen med konkreta förslag i riksdagen.

– En LO-medlem ska ha tusenlappar extra i plånboken, inte hundralappar, säger Gideonsson. 

En av kompromisserna i januariavtalet var avskaffandet av värnskatten. Nu vill LO att S går till val på införandet av en ”rättviseskatt”, en höjd skatt på inkomster över en miljon kronor. Detta samtidigt som ett förvärvsavdrag, en skattelättnad, införs för folk med vanliga inkomster och som ersätter jobbskatteavdraget som inte kommer alla till del.

Vidare efterlyser LO en ekonomisk politik som styr mot full sysselsättning med stora offentliga investeringar. 

– Magdalena Andersson lovade 100 miljarder. Det är en bra början. Nu vill vi se de pengarna börja arbeta.

LO vill se fortsatta satsningar på vården och omsorgen – ett stopp för privatiseringar och nedskärningar, höjt tak i a-kassan och en stärkt sjukförsäkring, samt investeringar i en hållbar energipolitik så att inte låginkomsttagare på landsbygden får ta smällen.

Arbetskraftsinvandringen ska begränsas till bristyrken och heltidsjobb samtidigt som straffen för arbetslivskriminalitet höjs.

Debatten om fackets stöd till Socialdemokratiska partiet har intensifierats i takt med att stödet för S inom LO-kollektivet minskat. Men LO ökar nu alltså stödet i valrörelsen.

– Alla våra medlemmar är inte medlemmar i Socialdemokraterna, men en majoritet röstar på Socialdemokraterna och ser vi till vad som hänt det senaste kvartalet så väljer allt fler LO-medlemmar att komma tillbaka till socialdemokratin. Det finns ett klart samband med att Socialdemokraterna nu lyfter de frågor som är viktiga för vanligt folk. 

– Vi är stolta över att vara så tydliga med vårt ställningstagande. Vi uppmanar näringslivets alla organisationer att redovisa lika öppet hur de stöttar olika partier.