LO enat om låglönesatsning – M chockhöjer arvoden

Tommy Wreeth, ordförande Transport, Susanna Gideonsson, LOs ordförande, Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, och Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare.

LO går fram med samordnade krav i årets mycket känsliga lönerörelse, en satsning på dem som har lägst lön.
Samtidigt chockhöjer M-styret i Norrtälje sina arvoden.

– Att vi är överens nu är glädjande, men det tuffa arbetet kvarstår, nu ska kraven bli till kronor och ören som märks i plånböckerna hos vanligt folk, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson efter LOs representantskapsmöte.

Rekordinflationen slår hårt mot vanliga arbetare i Sverige. Samtidigt kan inte LO driva på inflationen ytterligare med stora kompensatoriska krav i avtalsrörelsen. LO har i ett första steg enats om en låglöneprofil.

Samtidigt uppmanar LO andra aktörer, regeringen och näringslivets toppar och arbetsgivare att ta sitt ansvar för att människor ska klara vintern.

– LO-förbundens medlemmar har det tufft nu och allt går inte att hantera inom avtalsrörelsens ramar. Det är inte bara arbetarnas ansvar att bekämpa inflationen, säger Susanna Gideonsson, LOs ordförande.

– När vi ser att fler är beredda att ta sitt ansvar, att näringslivet skär ner på bonusar och utdelningar, när regeringen kommer med förslag som underlättar för vanligt folk, då kan vi också stå upp för att vi tar ansvar.

– Vi har inte hört ett enda förslag från regeringen så här långt för hur de som har det sämst ställt ska klara de månader som kommer.

LOs ansvarstagande är viktigt för hela Sveriges ekonomi. Men uppmaningen till delat ansvar möts av provocerande agerande från politikerhåll.

Samma dag som LO håller pressträff domineras medierna av det nya högerstyret i Norrtäljes chockhöjning av kommunalrådsarvodet med 27 procent. Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) höjer sitt arvode från 87 000 kronor till drygt 110 000 kronor i månaden. 

”Det här är så verklighetsfrämmande”, kommenterar Susanna Gideonsson.

Sverigedemokraterna som lovat sänka politikerarvodena röstade för höjningen, som innebär att Norrtäljes kommunledning blir näst bäst betald i landet. 

– Det här en krigsförklaring mot Kommunals medlemmar, säger Lotta Svenander, sektionsordförande för Kommunal i Norrtälje.

LO markerar att samordningen bara är ett första steg. Förslaget är en låglönesatsning där de högsta lönerna ska öka mer och att försäkringarna ska ses över.