Lisbeth Palme död – hyllas för sin insats för barnen
Lisbeth Palme har avlidit natten till idag efter en tids sjukdom meddelar familjen till TT. Hon påverkade socialdemokratins politik starkt inom bland annat jämställdhetsområdet. Hon var även hårt engagerad i freds- och barnfrågor.
– Hon hade ett behovsperspektiv. Han hade den politiskt strukturella förmågan att översätta det till politisk handling. Det var där som både spänningen och glädjen fanns, säger sonen Joakim Palme.
Han säger det i en film som Jonas Sima producerade inför 25-årsminnet efter Olof Palmes död 2011. I denna intervju, en av få de senare åren, berättar Lisbeth Palme om sitt eget engagemang som naturligen hamnade i skuggan av Olof Palmes politiska gärning. Men hon spelade en viktig roll när hon var med och drev på socialdemokratins jämställdhetspolitiska landvinningar på 70-talet.
– De var så symbiotiska. Men jag tycker det är viktigt att lyfta fram Lisbets politiska betydelse. Hon kallas ju för Grupp 8:s mormor, sa Jonas Sima till AiP 2011.
Hon berättar i intervjun om det ”politiska samlivet” med Olof och om sitt yrkesliv som barnpsykolog. En profession som hon berättar hjälpte henne mycket under den svåra tiden efter mordet.
Det är omöjligt att skilja Lisbet Palmes liv och gärning från Olof Palmes. Hennes sociala engagemang inspirerade tveklöst politikern Palme.
– Hon hade ett behovsperspektiv. Han hade den politiskt strukturella förmågan att översätta det till politisk handling. Det var där som både spänningen och glädjen fanns. I den här diskussionen, säger sonen Joakim Palme i filmen.
– Det var ett politiskt samtal som pågick hela tiden. Det var inte så att vi satte oss ned, berättar Lisbeth Palme själv som är noga med att inte överdriva sin egen insats.
– Ganska snabbt upptäckte vi ju att hon också hade sin egen dagordning och sitt eget samhällsengagemang, det handlade om att hon stod upp för kvinnors jämställdhet, men det var alldeles särskilt barnens rättigheter hon engagerade sig i. Hon var en viktig del av den reform som gjorde att dagis och förskolan kom till, säger Ingvar Carlsson till SR.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad och varm människa med mycket humor och glimten i ögat, säger statsminister och partiordförande Stefan Löfven till SVT.
– Jag har framfört mina kondoleanser till familjen. Lisbeth Palme var en oerhört engagerad och stark personlighet i allmänhet men inte minst för barnen rättigheter.
Samma vecka som hennes bortgång kom siffror från Rädda Barnen om att barnfattigdomen minskat under den S-ledda regeringen, även om klyftorna består.
Lisbeth Palme, var hårt engagerad i freds- och barnfrågor och var ordförande Unicef 1990-91 och svenska Unicef-kommittén till 1999. Hon talar i intervjun med Sima om riskerna med privata utförare som ”delar upp barnen i de billiga barnen och de dyrbara barnen.”
Hennes tuffa relation till medierna, familjen Palme och Socialdemokraternas familjepolitik, rollen som statsministerhustru samt den offentliga personen kontra den privata sfären är andra teman.
Intressant är en kommentar som Olof Palme ger i ett filmklipp, att han och Lisbet (född Beck Friis), båda ursprungligen från välbärgade familjer, vill leva som de lär.
– Vi är noga med att inte dra på oss överkonsumtion. Det gör vi inte därför att det ser bättre ut men därför att vi upplever det som ideologiskt nödvändigt. Vi skulle inte kunna företräda de idéer vi företräder, om vi levde på ett annorlunda sätt.
Detta är en diskussion, omänskligt aktuell, än i dag för politiker på den högsta nivån.
Det är svårt att inte beröras av den charmiga familjen som glimtar fram i fantastiska gamla bilder. Bilden av en person med integritet består men Lisbet visar även glimten i ögat.
– Du fick tidig träning med bråkiga pojkar. Du fick tre stycken, säger Jonas Sima.
– Ja, men jag hade redan en, Olof, det blev fyra.
Lisbeth Palme blev 87 år.
Hon hyllas nu i sociala medier av en lång rad politiska vänner.
Lisbeth Palme har gått bort. Hennes insatser inte minst för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna. Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia.
— Ann Linde (@AnnLinde) October 18, 2018
https://twitter.com/margotwallstrom/status/1052885593489907712
Tomrummet är stort efter #lisbetpalme. Hon var drivande i att få till stånd FNs Barnkonvention o var en eldsjäl i arbetet för barns välfärd. Hon månade om barns livsvillkor, både i Sverige o i världen, främst genom sitt mångåriga arbete i @UNICEF. Tankarna går nu till familjen.
— Jan Eliasson (@JanKEliasson) October 18, 2018
Tydlig, saklig, orädd och en kunnig och outtröttlig förkämpe för barns rättigheter. Jag minns Lisbeth Palme som yrkeskvinnan som gick i spetsen när svensk förskola utvecklades från barnomsorg till utbildning. Och jag minns henne som en ödmjuk och vänlig människa. Vila i frid.
— Anna Ekström (@Anna_Ekstrom) October 18, 2018
Lisbeth Palme har lämnat oss. En mycket värdig kämpe för barns rättigheter.
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) October 18, 2018