Linda Larsson: Blandade känslor med ljusglimtar i mörkret

Vilken valkväll det blev! En berg- och dalbana mellan SVTs vallokalsundersökning som indikerade en rödgrön majoritet i riksdagen till vändningen där ett endaste mandat ”stjälpte” över till den högerkonservativa sidan. Nej!!! Senare blev det högerkonservativa övertaget ännu tydligare.

Parallellt med denna chockartade utveckling så började siffrorna från kommunvalet droppa in… och det såg bra ut! 

Vi når nästan 37 procent i kommunvalet i Karlstad och ökar i storleksordningen 7,5 procent. Ett fantastiskt bra resultat. Nu har vi ett gott utgångsläge i de förhandlingar med andra partier som pågår. Karlstadsborna har gett en tydlig signal om att de vill se ett maktskifte efter tolv år av moderatlett styre. Jag känner både tacksamhet och ödmjukhet inför resultatet. Vi måste nu ta vårt demokratiska ansvar och vara skyltfönster där vi visar att ett annat samhälle är möjligt. 

Men det går inte att se förbi Sverigedemokraternas valframgångar. På alla nivåer och särskilt bland manliga väljare. 

Vi måste vara öppna för självrannsakan. Politik är att vilja. Men politik är också värderingar, fakta och känslor. Jag funderar särskilt på känslorna. 

Varför är SD exempelvis så starka bland unga? Det finns en stark motorkultur i Värmland. Unga killar och tjejer med A-traktorer, stora högtalare och doftgranar. De kör runt i brukssamhällena med musiken på hög volym och tävlar om att ha den häftigaste ”epan”. Med rätt vägledning och yrkesutbildning, så kommer de bli duktiga mekaniker, hantverkare eller industriarbetare. De borde vara socialdemokrater. Vi borde vara deras livlina och framtidstro. Det är vi absolut inte. De skriker till och med ”sossejävlar” efter oss när vi är ute och knackar dörr.  

Om inte vi socialdemokrater förstår och kan kanalisera känslan av underlägsenhet och utanförskap på landsbygden, så är vi illa ute som politisk kraft i framtiden. 20 procent av befolkningen har inte fel, men svaren som Sverigedemokraterna levererar på samhällets utmaningar är alldeles för enkla. Vi socialdemokrater har också tillåtit oss för grunda analyser. Vi måste göra läxan och uppgradera vår egen samhällsanalys där vi numera har ett klassamhälle, delvis på etnisk grund, men också geografisk. 

Politik är ett hantverk som inte går att förklara på en pamflett. Vi måste komma in på skolor och arbetsplatser och i trappuppgångar. Mer politik i människors vardag. Mer folkbildning! Det finns hur mycket som helst att göra. Men först ska vi socialdemokrater överta ordförandeklubban i Karlstads kommunstyrelse!

Linda Larsson (S) är kommunalråd i Karlstad