Liberalt att gå mellan skolpolitik, skolbolag och vinstlobby

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Nya skolministern Lotta Edholm (L) säger att det är viktigt att hålla isär rollerna som politiker och skolägare med vinstintresse.
Samtidigt är Edholm den tredje liberala ministern på utbildningsdepartementet som går mellan skolpolitiken, vinstlobbyn och skolbolagen.
Nu vägrar Edholm svara på frågor i riksdagen.

Samtidigt som Edholm ägde aktier i och satt i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen, så var hon seniorkonsult och partner i PR-bolaget TeneliusHolm (sedan september 2020). 

Bolaget drivs av en av de mest kända lobbyisterna för vinstuttag i välfärden, Håkan Tenelius, tidigare näringspolitisk chef på Vårdföretagarna och dessförinnan FP-politiker i Stockholm.

Edholm gick alltså från att vara skolborgarråd till att driva skolkoncern med personliga vinstintressen. Detta i ett börsnoterat bolag vars vd, tidigare FP-politikern Bijan Fahimi, själv varit aktiv i vinstdebatten.

”Den främsta orsaken till skolsegregationen är inte friskolor utan en migrationspolitik”, skrev Fahimi i GP i december 2020.

Fahimi fick stark kritik när Uppdrag granskning avslöjade att förskolebarnen serverades vatten och knäckebröd samtidigt som bolageet gjorde miljonvinst.

”… skolornas möjligheter att på medellång sikt kompensera för elevernas socioekonomiska bakgrund tyvärr mycket begränsad. Likvärdig skola är en fin vision men inget realistiskt mål”, skrev Fahimi vidare i GP.

Tre månader senare blir Lotta Edholm ny styrelseledamot i Tellusgruppen. Ytterligare ett halvår senare går hon även in som partner i lobbyfirman TeneliusHolm som hjälper företag tjäna mer pengar inom välfärdssektorn.

Edholm, som ska se över skolvalet, skolpengen, vinstuttaget och skolsegregationen, säger till SR att det är olämpligt att gå mellan politiken och skolbolagen.

– Självklart hade jag inte gjort det om jag trott att jag skulle återvända till politiken, för jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla isär rollerna.

Det hindrade dock inte Johan Pehrson (L) från att utse henne till skolminister. Utnämningen av Edholm följer ett liberalt ministermönster. Hon är den tredje liberala ministern på utbildningsdepartementet som går mellan skolpolitiken, skollobbyn och skolföretagen. 

Tidigare utbildningsministern Lars Leijonborg, blev ordförande i Friskolornas riksförbund och pr-konsult. Tobias Krantz, högskoleminister under Alliansen, sitter i dag i styrelsen för Kunskapsskolan och är senior advisor på en pr-byrå. Han var tidigare chef för utbildning på Svenskt Näringsliv. 

”De menar att det finns drivkrafter hos skolföretagen som gör att de sänker utbildningskvaliteten, skapar skolsegregation och förslösar elevernas pengar på vinstutdelningar. Därför ska företag med vinstsyfte hindras från att driva skolverksamhet. Men inget tyder på att de har rätt”, hävdade Krantz 2017.

Att friskolorna driver på segregationen genom att locka de mest lättundervisade eleverna och sorterar elever med hjälp av kösystemet är ett faktum. Det visar Edholms eget skolbolag. 

Tankesmedjans Balans visade 2020 att i Tellusgruppens skolor i Enköping hade fem procent av eleverna utländsk bakgrund jämfört med 25 procent i de kommunala skolorna.

Så Edholm har alltså både drivit på segregationen som skolföretagare, tjänat pengar på vinster i välfärden och drivit på privatiseringen som konsult. 

På frågan hur väljarna ska veta vems intressen hon företräder, svarar Edholm i SR:

– Jag företräder allas intressen naturligtvis.

Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, har KU-anmält skolministern och menar att det är ”olämpligt att tillträda med intressen i vinstdrivande skolföretag”.  

– Sådana skolbolag som Lotta Edholm har ekonomiska intressen i när hon tillträdde som statsråd tjänar ju pengar på att det politiska systemet ser ut på ett visst sätt – att de inte får tuffare reglering och fortsatt kan ta ut vinst, säger Westlund till TT.

Lotta Edholm vägrar nu svara på frågor i riksdagen om vinstdriften och sina relationer till skolmarknaden med hänvisning till KU-anmälan.