Liberalerna styr med stöd av SD – betalar med kommunstyrelseposter

I valet lovade Liberalerna att aldrig göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Men det har de gjort i Skinnskatteberg. Priset för att den L-ledda Alliansen kan styra kommunen i minoritet är att släppa in SD i stugvärmen.

De rödgröna blev största block, Socialdemokraterna största parti, men Alliansen tog makten med stöd av Sverigedemokraterna. Styret i Skinnskatteberg är extra kontroversiellt eftersom Alliansen leds av Liberalerna som hade hög svansföring mot SD i valet.

”Vi kommer inte att styra med eller förlita oss på Sverigedemokraterna”, deklarerade Jan Björklund.

– Är alliansen mindre måste vi förstå att om vi gör oss beroende av ett parti så kommer det partiet att successivt se till att det får mer och mer inflytande, säger Björklund  till DN.

Kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg, Carina Sandor (bilden), sitter i Liberalernas partiledning.

– Man må tycka illa om Sverigedemokraternas politik men likväl har medborgarna röstat in dem, sa Sandor inför avgörandet i fullmäktige 2014.

För att undvika rödgrön majoritet i kommunstyrelsen avstod Alliansen från en tidigare överenskommelse om att minska antalet ledamöter vilket hade inneburit att SD inte hade fått någon kommunstyrelseledamot.

När nu Skinnskattebergsalliansen inför 2016 återigen behövde SD:s stöd släpptes partiet in ytterligare i värmen. De två SD-ledamöterna valdes till ersättare i var sitt ks-utskott.

Oppositionsrådet Lars Andersson (S) anser att alliansen därmed har ett organiserat samarbete med SD.

– Alliansen hörde av sig och ville veta vilka vi skulle stödja. Jag sa att det sannolikt var dem och att vi i alla fall ville ha två ersättarplatser, vilket vi blev lovade. Jag sa att vi måste ha något, om vi ska stödja dem, säger Petri Ojala (SD) till Fagersta-Posten.

– Det är ingen uppgörelse. SD ställde frågan och vi sa okej till det. Vi har tillmötesgått deras önskan. Men det betyder absolut inget annat än det, säger Sándor (L).

Ulf Kjellin (C), första vice ordförande i kommunstyrelsen, är lite tydligare med att SD:s stöd har ett pris:

– Vi får aldrig reda på vad de har för politik om vi aldrig släpper fram dem. De måste ju ha något för sina röster, säger Kjellin till Fagersta-Posten.

Jan Björklund hävdar att Carina Sándor (L) valdes till kommunstyrelsens ordförande enhälligt och inte genom att ta stöd av SD.

– Där är väl det så att Socialdemokraterna lämnade ordförandeposten och hade ingen motkandidat. Alla röstade väl fram den liberala kommunstyrelseordföranden, säger Björklund till AiP.

– Det var ju en enighet kring att hon skulle bli ordförande, så det är en helt annan situation än den som skulle kunna inträffa här (i riksdagen).

– Nej, det är helt fel. Vi stödde inte Carina Sándor i det valet, säger oppositionsrådet Lars Andersson (S).

Så här gick det till. Carina Sándor (L) meddelade efter valet att Alliansen inte tänkte släppa fram de rödgröna, största blocket, när fullmäktige skulle välja ordförande, presidium och valberedning.

Sándor satt sedan tyst i fullmäktige medan Lars Andersson (S) kritiserade att Alliansen lät ett parti som SD bestämma kommunledning och ha utslagsröst.

Efter mötet sa SD-ledamoten Perti Ojala till Fagersta-Posten att partiet hade tänkt lägga ned sina röster men att det tydliga avståndstagandet från S gjorde att SD stödde de borgerliga.

Att Alliansen gjort sig beroende av Sverigedemokraterna kom i öppen dager när fullmäktige skulle ta budgeten i november. Sverigedemokraterna fanns då inte plats varför Carina Sándor (L) blev tvungen att återremittera budgetförslaget.

Vi är beroende av att något annat parti röstar med oss för att vi ska få igenom våra förslag, det är korrekt. Självklart vill vi få igenom vår budget, och då vill vi ha ett fulltaligt fullmäktige, vilket det inte var i måndags, sa Sándor till SR.