Lena Rådström Baastad: Vi ska inte ha områden där otryggheten biter sig fast

Sommaren är här på riktigt. För många betyder det välförtjänt vila, att slippa ställa väckarklockan och att umgås med nära och kära. Kanske åker man på den där efterlängtade semestern, umgås i ett sommarhus eller åker på kollo.

Men dessvärre är sommaren också den tid på året då många människor som allra tydligast känner att pengarna inte räcker till och ensamheten tränger sig på. För många barn och unga som lever i utsatthet är sommaren en tung tid.

I förstamajblommans skollovsrapport rapporteras hur barns villkor skiljer sig markant beroende på familjens ekonomiska förutsättningar. På frågan hur mycket pengar familjen lägger på sommarlovsaktiviteter svarar sju procent mellan 0 och 2 000 kronor medan tolv procent uppger att de lägger ner 15 000 till 100 000 kronor på barnens sommarlov. Klyftan är tydlig. Och alldeles särskilt tydlig blir den för barnen i de kommuner där kommunala aktiviteter och omsorg saknas under sommarlovet.

[blockquote author=”Lena Rådström Baastad, partisekreterare” pull=”normal”]”Ett sommarjobb eller att få åka på en utflykt är något annat än det alldagliga. När barnbidraget är helt nödvändigt för att få familjens ekonomi att gå ihop, då spelar det roll.”[/blockquote]

Därför är det viktigt att exempelvis Stockholms stad satsar på kommunala sommarjobb för att ge unga människor den där första raden på sitt CV. Eller att Malmö omsätter regeringens sommarlovssatsning så antalet gratis fritidsaktiviteter ökar. Och att Göteborg erbjuder avgiftsfria kollo- och lägerplatser. Det är exempel på hur vi kan förändra känslan av att man inte står vid sidan om.

Ett sommarjobb eller att få åka på en utflykt är något annat än det alldagliga. När barnbidraget är helt nödvändigt för att få familjens ekonomi att gå ihop, då spelar det roll.

Vi står i ett läge där segregationen måste brytas. Vi ska inte ha områden i Sverige där otryggheten biter sig fast, där hälften av medborgarna inte går till jobbet och där barn lever i fattigdom och riskerar att rekryteras in i kriminalitet. Där gör satsningar på fler poliser, stöd för de mest utsatta skolorna, upprustning av miljonprogrammen och investeringar för fler jobb skillnad. Det är där utvecklingen av den svenska modellen är som mest avgörande.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)

Spara

Spara

Spara

Spara