Lena Hallengren: Vi är där människor är

Foto Lena Hallengren: Felix Berglund Foto bakgrundsbild: Ryno Quantz

Sedan valet förra året är vi Socialdemokrater i opposition i riksdagen. Vi driver nu på Sverigedemokraterna och regeringen varje dag för att de ska se och förstå den tuffa situation som många hushåll står inför. I måndags presenterade SD regeringen sin andra budget, som bara kan presenteras som en förlorad budget.

Sverige är i ett ovanligt tufft läge och svenska hushåll pressas hårt. Det började med Putins krig mot Ukraina för över ett år sedan, men läget har kraftigt försämrats under hösten och vintern. Prisutvecklingen på mat och andra varor i kombination med inflationen och höjda räntor gör att många barnfamiljer har svårt att få ihop ekonomin. Som Sveriges största parti har vi därför ett svårt och viktigt oppositionsarbete att bedriva.

Direkt efter höstens val la den SD-styrda högerregeringen fram sin första budget. Det var en budget som inte levererade. Inte på de löften de själva givit i den just avslutade valrörelsen. Inte heller på den tuffa ekonomiska situation som välfärden och hushållen stod inför.

Vi har därför från dag ett i riksdagen på olika sätt lyft fram hushållens ekonomiska, och många gånger utsatta, situation. Vi har gjort andra politiska prioriteringar än Sverigedemokraterna och regeringen. I stället för sänkt skatt för dem med de högsta inkomsterna föreslog vi i höstens budgetmotion bland annat höjt barnbidrag, en rättvis tankerabatt till de som bäst behöver och dubbelt så stort tillskott till kommuner och regioner. Vi har i riksdagen organiserat seminarier med civilsamhälle och forskare som beskriver samma vardag vi möter och ser på våra besök

Vi har även förslagit en priskommission för att hålla matpriserna nere. Kommit med ett helt nytt förslag om folkhemsel som ett nytt sätt att ta tillbaka kontrollen över elmarknaden och få ner elpriserna för vanligt folk.

Vi besöker skolmatsalar, träffar pensionärsorganisationer, volontärarbetar på stadsmissioner och i secondhandbutiker. Vi samtalar med kvinnojouren, praoar i matbutiker och springer vårrus. För att vi är där människor är och för att tala om hur Sverige kan bli mer som det Sverige vi vill ha.

I måndags presenterade SD och regeringen sin vårbudget. En budget som inte svarar upp mot behoven utan där i stället barnen är förlorarna. För vi vet att det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till både hyra, mat och idrottsaktiviteter. Vi vet att det är barnen som drabbas på både kort och lång sikt när skolorna tvingas till neddragningar och de privata aktörerna tar ut stora vinster.

Det finns ett sätt att förändra situationen. Det är ett tydligt och effektivt oppositionsarbete för att byta ut regeringen. Så här långt har vi medvind i opinionen och det ska vi tillsammans hålla i!

Lena Hallengren (S) är gruppledare i riksdagen