Lena Hallengren ny gruppledare för S i riksdagen

Lena Hallengren valdes på torsdagen till gruppledare för den nya socialdemokratiska riksdagsgruppen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Vi kommer att utgöra en kraftfull och en konstruktiv opposition därför att Sverige behöver det. Vi kommer arbeta varenda dag för att se till att vi får mesta möjliga genomslag för socialdemokratisk politik.
Det säger Lena Hallengren, ny gruppledare för S i riksdagen.

– Det känns som ett stort förtroende att få leda den socialdemokratiska riksdagsgruppen i en viktig tid, och i ett läge där vi har gått fram och nu har 107 riksdagsledamöter. Det känns som om vi går in med gott självförtroende i oppositionsarbetet, sa Lena Hallengren på en pressträff strax efter att hon valts av den nya riksdagsgruppen.

Hon är fortfarande socialminister i övergångsregeringen, i väntan på att en ny regering kan tillträda. Både att sitta i regeringen och att bedriva oppositionsarbete är viktiga roller som man måste ta på allvar, betonade Lena Hallengren.

– Alla regeringar har rätt till en konstruktiv opposition. Om vi har haft det kan vi diskutera.

När hon pratar om att granska regeringen handlar det om att granska hela regeringsunderlaget – även Sverigedemokraterna om de väljer att stå utanför som ett stödparti, trots att de är största partiet i konstellationen.

Även om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ibland kan landa i samma ståndpunkt i vissa sakfrågor kommer det inte vara aktuellt att söka samarbete.

– Det skiljer oss väsentligt från Moderaterna som har gjort samarbete med Sverigedemokraterna till en fråga om sakpolitik. För oss handlar det om värderingar och vilken grund man står på. Vi kommer lägga fram förslag, vi kommer samtala med alla 349 ledamöter, men vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna, sa Lena Hallengren. 

Magdalena Andersson och Lena Hallengren höll en gemensam pressträff på torsdagseftermiddagen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Magdalena Andersson lovade att S som oppositionsparti kommer att presentera tydliga socialdemokratiska alternativ, granska högerregeringen och – om högerregeringen inte lyckas hålla ihop – stå redo att leda en regering. Riksdagsgruppens ledare har en viktig roll att spela där.

– Gruppledaren har viktiga formella arbetsuppgifter. Man är partiets särskilda företrädare i riksdagen och samråder till exempel med riksdagens talman och övriga gruppledare i viktiga principfrågor. Den socialdemokratiska gruppledaren har också en central position i utformandet av vår politik, inte minst genom att leda den socialdemokratiska riksdagsgruppen och gruppens arbete. I det arbetet ligger att forma en politisk linje och lägga skarpa politiska förslag. Det kommer vara särskilt viktigt nu när vi ser ut att få en mycket svag högervriden regering som vilar på en knapp marginal, sa Magdalena Andersson.

– Gruppledarens roll kommer att bli tuff. Det kommer kräva många och långa arbetstimmar, uthållighet och förmåga att stå stabilt också när det stormar. Mot den bakgrunden är jag väldigt glad att kunna säga att vår riksdagsgrupp precis har valt Lena Hallengren till ny gruppledare.

Magdalena Andersson framhöll att Lena Hallengren i olika roller visat på en förmåga att samla och hitta lösningar, att hon är van att samarbeta brett och att hon – inte minst under pandemin – visat att hon kan leda i kris.

Lena Hallengren är född 1973 och bor i Kalmar. Hon har en lärarexamen och var förbundssekreterare i SSU 1999–2002. Sedan 2002 har hon varit omväxlande statsråd och riksdagsledamot.