Ledarutbildade vänner väljer prat framför att laga mat

Statssekreterarskolan som anordnas av Socialdemokraterna har resulterat i taggade och välutbildade personer som kunnat ta positioner som statsråd och politiskt
sakkunniga. Men det har också inneburit att det vuxit fram starka relationer
deltagarna emellan. Aktuellt i Politiken har träffat fyra av dem som ”inte kunde
sluta prata” efter utbildningens slut.

En del kom på stadiga, politiskt erfarna ben, andra på helt oerfarna, rent politiskt. Men trots olika bakgrund drevs de av samma värderingar, ett starkt patos och en vilja till förändring. De 24 utvalda träffades för fyra år sedan på ledarutbildningen som S ordnade inför valet, den så kallade statssek­reterarskolan.

– Jag kände att Sverige var i ett läge där alla har ett ansvar att fundera över hur de kan bidra. När möjligheten dök upp tänkte jag att det var ett bra sätt att testa tanken. Jag var nyfiken på om detta kunde vara något för mig och ville veta om partiet tyckte att jag var något att ha, säger Stina Billinger, med bakgrund i finans- och mediebranschen, numera planeringschef på näringsdepartementet.

– För mig stämde det väl i tid. Jag hade hunnit få två barn, var 35 år och började fundera på hur man kunde jobba politiskt om man inte gått med i SSU när man var tonåring eller varit aktiv i studentpolitiken. Jag älskade mitt jobb på Riksteatern men ville samtidigt testa att ta ett annat steg och prova på politiken, säger Helena Salomonson, numera politisk sakkunnig på samordningskansliet på statsrådsberedningen.

Vi träffas i ABF-husets cafeteria på Sveavägen i Stockholm, ett stenkast från Socialdemokraternas partihögkvarter. Framför mig har jag fyra starka, begåvade och verbala kvinnor som efter avslutad ”politisk ledarskapsutbildning”, som den formellt hette, inte kunde släppa taget om varandra.

– Jag blev så imponerad över att det var massor av nya ansikten på utbildningen, med olika bakgrund. Och alla kände ansvar att bidra professionellt om vi skulle vinna valet. Man kände också ett ansvar att öppet vara socialdemokrater i sina respektive kretsar, något som inte alltid är självklart varken inom diplomatin eller finansvärlden, säger Jenny Ohlsson numera Sveriges första ambassadör i Rwanda.

De instämmer i att utbildningens upplägg var tufft och att de utsattes för utmaningar långt utanför sin komfortzon. Det resulterade också i att vänskapen snabbspolades, eftersom allt var så komprimerat under utbildningstiden.

– Det satte igång ett samtal som aldrig slutade. Så vi tog alla möjligheter att kommunicera med varandra när utbildningen var slut; genom möten, sms, chat, Skype och Facebook, säger Stina Billinger.

– Vi hade täta kontakter med de andra från skolan också, men mellan oss fyra bildades ett särskilt band, säger Maja Fjaestad, samhällspolitisk chef på Kommunal.

Jag undrar om det är en slump att de fyra som fortsatt att umgås så tätt är kvinnor. Det blir för första gången tyst en liten stund vid bordet.

– Det fanns jättefina män med i gruppen, men vi fyra blev så nära vänner. Det är därför vi har fortsatt att träffas, säger Jenny Ohlsson efter ett tag.

– Det var nog mest en slump att vi råkade vara kvinnor. Vi kompletterar varandra helt enkelt. Men samtalen hade ju blivit annorlunda om en man varit med, säger Stina Billinger

– Vi pratar om allt, även jämställdhet och moderskap, och det samtalet präglas förstås av att vi bara är kvinnor i gruppen, flikar Maja Fjaestad in.

De vill inte kalla vänskapen mellan sig ett nätverk, däremot använder de ibland ordet systerskap. Alla som vill får vara med och de bjuder gärna på sig själva.

– Det finns så mycket att ta upp: vägval, dilemman, politik… Jag hade aldrig tidigare varit i den politiska världen och hade många frågor. Jag kunde rådfråga de andra hur det fungerar i partiet, på deras departement, i den fackliga världen och få hjälp att hantera kluriga situationer, säger Helena Salomonson.

De understryker dock att de, i alla lägen, är professionella. Till exempel under den period då alla fyra jobbade samtidigt på regeringskansliet.

– Det hade aldrig funkat om vi varit ovarsamma med information eller använt våra relationer professionellt. Vi vet precis var gränserna går, säger Helena Salomonson och fortsätter:

– Med mina kollegor pratar jag om sakfrågor, men de större samtalen hinner jag inte ha så ofta. De här vännerna hjälper mig att lyfta blicken.

– För mig har de hjälpt mig att se livet mycket mer politiskt. Jag har blivit medveten om hur mina val spelar roll. Jag måste erkänna att jag hade ganska borgerliga glasögon efter sex år i finansbranschen, säger Stina Billinger.

De fyra känns nästan rationella i sitt sätt att umgås. De säger rakt ut att de inte har tid för ”small talk”. Ibland klämmer de in en träff på 20 minuter bara för att snabbt hinna bolla några saker. Och de kan vara tuffa mot varandra och säga att ”nu är du ute och cyklar”.
– Vi har tagit ett principbeslut att inte lägga tid på att laga mat när vi ses. Därför blir det mycket pizza och bubbel. Och chips till barnen, de får gärna vara med, säger Stina Billinger.

– Vi har bestämt oss för att ta bort skam, skuld och krav, det ska vara enkelt när vi träffas. Vi behöver tiden till att prata, inte laga mat. Ibland har vi faktiskt dagordning så att vi verkligen hinner gå igenom allt vi behöver, avslutar Helena Salomonson.

Colette van Luik

 

Politisk ledarskapsutbildning

Nyfiken på den kvalificerade ledarutbildning som nämns i artikeln? Nu är det dags igen, inför valet 2018 anordnas en ny kursomgång. Sista ansökningsdag är 24 september. Mer information om vad som krävs och hur ansökan går till finns att hitta på Socialdemokraternas hemsida.

 

Ledarutbildade vänner:

Maja Fjaestad
Blev medlem i Socialdemokraterna: 2001.
Bakgrund: Civilingenjör i teknisk fysik. Jobbat som forskare på KTH. Statssekreterare mellan 2014 och 2016 hos Kristina Persson (minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete).
Utbildning: Teknisk fysik på KTH, gäststudent på MIT, doktorerat i vetenskapshistoria.
Gör nu: Samhällspolitisk chef på Kommunal sedan 2016 samt fritidspolitiker i Nacka.

Helena Salomonson
Blev medlem i Socialdemokraterna: 2013.
Bakgrund: Vice vd på Riksteatern, ordförande i Ideell kulturallians. Dessförinnan jobb på statlig myndighet, Kulturrådet och som utredare på försvars- och kulturdepartementet samt arbetat med Göteborgs dans och teaterfestival.
Utbildning: Pol mag (politices magister) i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.
Gör nu: Politisk sakkunnig sedan 2014 på samordningskansliet på statsrådsberedningen, ansvarar för kultur- och utbildningsfrågor.

Jenny Ohlsson
Blev medlem i Socialdemokraterna: 1996.
Bakgrund: Diplomat sedan 15 år. I olika perioder jobbat som politisk sakkunnig för två statsministrar och två utrikesministrar.
Utbildning: Statsvetare och har gått UDs diplomatprogram.
Gör nu: Sedan 2016 Sveriges första Ambassadör i Rwanda.

Stina Billinger
Blev medlem i Socialdemokraterna: 2011.
Bakgrund: Hållbarhetschef i finansbranschen. Projektledare i kommunikationsbranschen.
Utbildning: Kommunikationsvetenskap på JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation, i Stockholm.
Gör nu: Planeringschef på näringsdepartementet för Mikael Damberg sedan 2014.

Spara