Lawen Redar: Nattvandrarna kommer att riva segregationens murar

Häromkvällen anslöt ett hundratal föräldrar från olika delar av Stockholm till nattvandringen i Järva. Initiativet ”En stad” har växt på sociala medier sedan föräldrar från Järva närvarat i Hammarby sjöstad efter den tragiska dödsskjutningen av artisten Nils ”Einár” Grönberg. Gesten blev så uppskattad att det på fredagskvällen i Folkets Hus i Rinkeby, kom att saknas fler röda nattvandrarjackor att dela ut.

Orsaken till att man samlats är nattsvart. Det handlar om barn som dör. Trots det vittnar de närvarande om ett möte fyllt av värme och gemenskap över stadsdelsgränserna. Initiativet väcker medial uppmärksamhet. För första gången på decennier har stadens invånare lyckats hacka hål i segregationsmurarna. Föreningen är ett faktum.

För första gången på decennier har stadens invånare lyckats hacka hål i segregationsmurarna. Föreningen är ett faktum.

Fastän den politiska debatten går på högvarv – gangsterrapsförbud, höjda straff och krav på pappornas närvaro – kan inte något bli sig likt igen. Nattvandrarna manifesterade solidaritet och uttalade att vi lever ohållbart. Hur länge till ska vi ha en huvudstad där vi är uppdelade utifrån utbildningsnivå, yrkesgrupp eller ekonomiska förutsättningar? Hur länge till ska grupper med låg inkomst koncentreras till vissa bostadsområden samtidigt som grupper med hög inkomst koncentreras till andra?

Samhällsengagerade Mohamed Haji Farah från Rinkeby menar att man redan år 2002 började larma om en ohållbar situation. År 2010 uttryckte medborgarna att man gick mot en katastrof.

All service försvann i området. Banken, arbetsförmedlingen, socialförvaltningen och polisstationen stängdes ner, en efter en, samtidigt som arbetslösheten växte och barnens skolresultat störtdök. De sociala problemen växte i samma takt som trångboddheten, men då var det ingen som lyssnade.

I år har Järva mist nio barn i dödsskjutningar.

I år har Järva mist nio barn i dödsskjutningar. Det är så oerhört att man knappt kan ta in det. Föräldrar som i vår huvudstad begraver sina barn. En skolklass som aldrig får tillbaka sin kamrat. Ett ungt liv som aldrig får se vad världen har att erbjuda.

Väldigt få adresserar inkomstojämlikheten som en bakomliggande faktor och förutsättning för att socioekonomisk boendesegregation ska kunna uppstå. Forskning visar att växande inkomstojämlikhet är en helt avgörande faktor till nyrekryteringen av unga män in i kriminalitet. I andra bostadsmiljöer hade livet förmodligen fått en helt annan start.

Men förändringen kommer sällan direkt ovanifrån, den börjar av och med människornas vilja och krav. Den här gången tror jag det är nattvandrarna som kommer att visa oss vägen. De har redan visat att segregationen måste brytas.

Lawen Redar är riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna