Lars Stjernkvist: Man ska inte behöva lämna arbetarklassen för att få det bra

Målet får aldrig vara att fler ska lämna arbetarklassen, skriver Lars Stjernkvist.

Under min uppväxt i Motala hade jag en granne som jobbade på Motala Verkstad. Det var fint. Och det märktes på honom att han förstod att vi andra tyckte att det var fint. En mekaniker på Motala Verkstad hade ett viktigt arbete.

Jag kom att tänka på den där grannen när jag läste SSUs valanalys. Jag har inte en aning om var grannen finns i dag, än mindre var han står politiskt, men jag är ganska säker på att han inte längre är kvar på Motala Verkstad. Jodå, företaget lever vidare, men det finns inte särskilt många traditionella arbetare kvar. De finns på andra arbetsplatser. För utan tvekan, det behövs arbetare, yrkesarbetare i dagens moderna samhälle. De behövs i industrin, som svetsare och mekaniker och som chaufförer och de behövs i vården och omsorgen.

SD fick över 20 procent av rösterna i riksdagsvalet i Motala. Många av dem arbetare

Socialdemokraterna är fortfarande hyfsat starka i Motala, och det är möjligt att grannen röstar rött. Det gjorde i stort sett alla i kvarteret där jag växte upp. Trodde jag i alla fall. I dag är bilden mer splittrad. SD fick över 20 procent av rösterna i riksdagsvalet i Motala. Många av dem arbetare, vilket påpekas i SSUs valanalys.

För att vinna val måste Socialdemokraterna vinna arbetarna, konstateras i SSUs analys. Varje röst är lika mycket värd, men jag tycker att SSU har en viktig poäng.  En självkritisk analys inom vårt parti borde börja med en analys av vårt förhållande till arbetare och till traditionella arbetaryrken.

att förbättra villkoren för arbetare, har ersatts av ambitionen att ge alla en möjlighet att lämna arbetarklassen

Bo Rothstein skrev för en tid sedan i Aftonbladet att Socialdemokraterna hade förvandlats från ett arbetarparti till en resebyrå. Ambitionen att lyfta arbetsklassen, att förbättra villkoren för arbetare, har ersatts av ambitionen att ge alla en möjlighet att lämna arbetarklassen.

Jag rodnade när jag läste texten.  Jag har ägnat en stor del av mitt politiska engagemang åt frågan om allas rätt till högre studier. Jag ville läsa vidare själv och jag ville ge andra samma möjlighet. Och jag ångrar inte ett ögonblick det engagemanget. Men jag inser att mitt engagemang för att få fler att läsa vidare samtidigt har uppfattats som ett slags devalvering av traditionella arbetaryrken.

Om min barndoms granne vandrar runt i kvarteret är jag långt ifrån säker på att han fortfarande känner sig som en vinnare.

För att kunna påverka ditt arbete och få rimliga villkor med en bra lön ska du inte behöva lämna arbetaryrket

Åter igen, för mig är det självklart att fortsätta kämpa för allas rätt till utbildning. Det måste emellertid kombineras med en lika envis övertygelse om att det går att förbättra villkoren för alla. För att kunna påverka ditt arbete och få rimliga villkor med en bra lön ska du inte behöva lämna arbetaryrket. Målet måste vara att göra alla till vinnare.

I grunden handlar det om jämlikhet. Självklart ska det vara möjligt att göra klassresor. Men du ska inte behöva resa iväg för att få det bättre.

Målet måste helt enkelt vara att det ska vara möjligt att spatsera runt i mitt bardomskvarter i Motala och vara en del av hela samhällets resa.

Lars Stjernkvist var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 2010–2020 och tidigare partisekreterare (S)