Lars Stjernkvist: Bygg ut kärnkraften med förnuft

Det är självfallet sakfrågorna som är viktigast. Om du är politiker och vill få något gjort så gäller det att hitta andra som tycker likadant. Det spelar i princip ingen roll om de där andra står till vänster eller höger, är liberaler eller sverigedemokrater eller något annat. Det är resultatet som räknas, och ett beslut blir rimligen inte sämre om det får stöd av politiker som du i övrigt inte har särskilt mycket gemensamt med.

Jo, jag skrev i princip. I praktiken är det inte alltid lika enkelt. 

Jag har ungefär samma uppfattning som regeringen när det gäller kärnkraften. Det finns mycket som talar för att vi behöver öka elproduktionen kraftigt. Jag vet, prognoser har slagit fel förut, men det är bråttom att bli av med fossilberoendet och därför har jag svårt att se att vi klarar oss utan kärnkraft inom en överskådlig framtid. 

Därför tycker jag att det är bra att den nuvarande regeringen har låtit utreda vad som krävs för att få igång byggandet av ny kärnkraft. För ett par veckor sedan kom utredaren Mats Dillén med sina slutsatser. Och budskapet är tydligt; det krävs ett statligt stöd, och stödet måste vara rejält.  Det handlar bland annat om omfattande statliga lån och det krävs att staten tar en betydande del av riskerna för att få privata intressen att våga investera. 

Förslagen är värda att pröva, men när jag lyssnar till energiminister Ebba Buschs reaktion blir jag bekymrad. Hon är nämligen allt annat än bekymrad. Kärnkraften behövs. Punkt. 

Förslagen är värda att pröva, men när jag lyssnar till energiminister Ebba Buschs reaktion blir jag bekymrad. Hon är nämligen allt annat än bekymrad. Kärnkraften behövs. Punkt. Det är nödvändigt att bygga ut. Det finns inget utrymme för resonerande och jag får intrycket att det egentligen inte spelar någon roll vad det står i utredningen. Ebba Busch kommer alltid att vara lika tvärsäker oavsett om regeringens och andra experter säger att det kostar 400 miljarder eller 800 miljarder kronor. 

Det är en lite märklig känsla, att höra någon uttala en åsikt, men med argument och med en retorik som gör mig förskräckt. 

Och därmed är jag framme vid min poäng. Åter igen, politik handlar om att åstadkomma resultat och då gäller det att hitta andra som har liknande åsikter som du. Men jag vågar påstå att för att åstadkomma riktigt bra resultat är det minst lika viktigt att man hittar andra som har ett liknande förhållningssätt till politik och de politiska sakfrågorna. Om du själv gillar att resonera, vända och vrida på argumenten och utmana dina egna föreställningar, då kan det vara svårt för att inte säga omöjligt att samarbeta med någon som inte är ett skvatt nyfiken på andras kunskaper eller argument. 

Förhållningssättet är viktigt när det gäller all politik, men det är ingen slump att jag tar upp förhållningssättet när det gäller just kärnkraften. Den är tekniskt och ekonomisk komplicerad och den kräver beslut som ska gälla under lång tid. Det kommer att krävas svåra avvägningar, inte minst för att få ihop finansieringen. 

Kort sagt, gärna ny kärnkraft, men det ska vara en utbyggnad med förnuft.

Lars Stjernkvist är chef för kansliet för ett hållbart arbetsliv i Regeringskansliet samt tidigare partisekreterare för (S)