Lars Stjernkvist: Bejaka AI – men med förnuft
Kan du verkligen vara säker på att den här krönikan är skriven av mig? Eller är det möjligen någon som har stoppat in en massa fakta om Socialdemokraterna i en AI-robot och sedan kryddat med några nypor pragmatism och därmed lyckats skapa något som är förvillande likt en krönika skriven av mig.
Artificiell intelligens förflyttar gränser. ”Tänkande” robotar klarar komplicerade uppgifter och åter igen har vi fått en debatt om den nya teknikens möjligheter och risker. Visst låter det fantastiskt att ny teknik gör sakar snabbare och bättre och visst låter det fasansfullt att samma teknik kan användas för att manipulera människor. Som sagt, debatten är inte ny. Allt från vävmaskiner till datorer har upplevts som hot mot jobben.
Jag är i grunden teknikpositiv, men jag delar helt uppfattningen att det behövs regelverk för den nya tekniken. Det är farligt att underskatta riskerna.
Men jag är inte ett dugg orolig för jobben. Utan tvekan, det finns säkert arbetsuppgifter och kanske yrkesgrupper som kommer att försvinna. På samma sätt som kägelpojkarna och polissystrarna försvann en gång i tiden. Jag är för övrigt numera frilansjournalist, ett hotat om än inte utrotningshotat yrke.
Inom många områden är det emellertid brist på folk. Nästan dagligen larmas det om problem att få tag i kompetent personal., Det behövs tiotusentals fler chaufförer. Sedan länge har det behövts fler svetsare. Jag tror inte någon har missat att det är stor brist på personal inom skolan och inom vården och inom omsorgerna.
Den grundläggande orsaken är att vår befolkningspyramid har ändrat form. Vi lever allt friskare liv och vi lever allt länge och under de närmaste tio åren kommer antalet svenskar över 80 år att öka med drygt 60 procent. Samtidigt ökar andelen i förvärvsarbetande ålder nästan ingenting. Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt tuffare.
Jo, AI och annan teknik kan säkert lösa en del av problemet. För att undervisa barn och för att vårda äldre behövs det emellertid människor, många människor.
Många av de nya jobben förväntas skapas inom de områden som vi idag betalar med skatten. Behoven kommer att finnas, det är jag helt säker på. Frågan är om pengarna kommer att finnas. Det är inte AI som hotar de här jobben utan de politiker som inte är beredda att besluta om de skatter som krävs för att alla, inte bara några, ska få den vård och den omsorg och den undervisning de behöver.
Åter igen, jag tycker att vi ska bejaka den tekniska utvecklingen, om än med förnuft. Men jag tror inte för ett ögonblick att tekniken eller andra effektiviseringar befriar oss från debatten om skatter och välfärd.
För övrigt, jag tror inte att alla journalister kommer att ersättas av AI-robotar, och den slutsatsen kan du lita på att det är jag som drar, inte någon AI-robot.
Lars Stjernkvist var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 2010–2020 och tidigare partisekreterare (S)