Lång S-kamp för demokrati i Belarus
Pressen ökar på Belarus president Aleksandr Lukasjenko, en kamp som de svenska Socialdemokraterna har stött i 20 år. Redan 2000 lanserade S sin kampanj för ett fritt Belarus.
Europas siste diktators makt är nu rejält i gungning. De folkliga protesterna mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko fortsätter efter kritiken mot valfusk, mot gripanden av demonstranter och att utmanaren Svetlana Tichanovskaja tvingats ut ur landet.
Utrikesminister Ann Linde (S) har haft möte med ministerkollegorna i EU.
– Jag framförde att EU omedelbart borde inleda arbetet för att anta nya sanktioner mot individer som bär ett ansvar för våldet, för ogrundade gripanden och för fusket i samband med det genomförda presidentvalet, säger Linde.
Belaruserna har väntat länge på att omvärlden ska få upp ögonen för förtrycket. Ann Linde och svensk socialdemokrati har kämpat länge både för att stärka oppositionen, få politiska fångar frigivna samt att få fler länder att driva på.
– Det stöd som Socialdemokraterna tillsammans med Palmecentret har gett har lett till att oppositionen fortsatt har kunnat vara organiserad. Det är det som ger kraft åt demonstrationerna. Det finns ett alternativ. Sedan har det satt frågan på dagordningen under flera år, vilket har gjort att andra länder och partier också har tagit upp frågan, säger Johan Hassel, internationell sekreterare för Socialdemokraterna.
Socialdemokraternas stöd till kampen mot apartheid i Sydafrika är välkänd. Mindre känt är det stora engagemanget för demokratin i Belarus.
– Vi vill visa samma engagemang mot förtrycket av mänskliga rättigheter och den allt mer tilltagande diktaturen. Det är dags att på allvar inse att varbölden växer i mitt i dagens Europa.
Det sa Urban Ahlin (S) när han som biträdande partisekreterare 15 mars 2000 lanserade partiets kampanj ”StopLuka” på årsdagen av den demokratiska konstitution som Lukasjenkos diktatur skrotat.
Olika delar av det socialdemokratiska partiet har under åren jobbat i många olika enskilda samarbeten för att stödja den demokratiska utvecklingen i Belarus, bland andra S i Söderköping, Oskarshamn, Uppsala och Värmland samt SSU, S-Studenter, S-kvinnor och Palmecentret.
Med på resan under de här tjugo åren har Ann Linde varit i egenskap av internationell sekreterare. Hon var bland annat med och arrangerade visning av Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever i Belarus 2003. Linde har mycket goda kontakter i Belarus, som hon nu använder sig av för att följa utvecklingen.
I likhet med Sydafrikakampen har S tagit strid för att frige fängslade politiska ledare.
S-kandidaten i presidentvalet 2006, Alexander Kazulin, dömdes till fängelse. Han benådades i augusti 2009 efter förhandlingar mellan regimen och USA, där Urban Ahlin (S) var medlare.
Valet i december 2010 ledde då som nu till skarpa protester från omvärlden. EU och USA beslutade om ekonomiska sanktioner. Hela sju presidentkandidater häktades. Däribland den dåvarande S-ledaren Mikola Statkevich, som dömdes till arbetsläger och förbjöds kandidera.
När Nelson Mandela släpptes ut ur fängelset besökte han Sverige som första land. När Statkevich släpptes fri efter fyra år deltog han i Palmedagen 2015, som fokuserade just på utvecklingen i våra östra grannländer.
Nu har ännu ett val hållits i Belarus – med ännu ett valfusk och följande repression av politiska motståndare håller Lukasjenko åter sig kvar vid makten.
Men 20 år efter att Socialdemokraterna inledde sin stödkampanj är nu trycket hårdare än någonsin. EU kräver nu dialog med oppositionen och hotar med nya sanktioner.
President Lukasjenko avvisade först kraven på nyval, men pressats nu till eftergifter.
Johan Hassel (S) tror att det är början på slutet för Lukasjenkos styre som vi nu bevittnar. Till demokrati är det en lång väg och en svår process, men chanserna är bättre på grund av det stöd som getts oppositionen under åren av bland andra S.
– Det arbete vi har gjort innebär att skulle det bli fria val i Belarus så finns det väl organiserade, legitima oppositionspartier som har goda möjligheter att kanalisera stödet. Det är därför som hotet mot Lukasjenkos makt är reellt.