Kristina Nilsson (S) utreder graviditetspenningen

Kristina Nilsson, vice ordförande i riksdagens socialutskott, ska utreda en modernisering av graviditetspenningen. Foto: Emmy Sjöblom

Graviditetspenningen behöver utredas, beslutade regeringen i höstas. Nu står det klart att det blir riksdagsledamoten och sjuksköterskan Kristina Nilsson (S) som senast 1 mars 2023 ska presentera en utredning i syfte att modernisera regelverket för gravida arbetstagare och egenföretagare.

Kristina Nilsson är vice ordförande i riksdagens socialutskott. Hon är glad och stolt över uppdraget, då hon anser att det nuvarande systemet har för dålig förutsägbarhet och trygghet.

Jag har hört kvinnor säga att det inte ens är lönt att söka graviditetspenning.

– Jag har hört kvinnor säga att det inte ens är lönt att söka graviditetspenning.

Det handlar om synsättet att det är normalt att ha ont om man är gravid.

– Om en man hade sökt läkare och till exempel sagt att han har så ont i höfter och rygg att han inte kan arbeta, då hade han naturligtvis blivit sjukskriven. Det är viktigt att vi har ett likvärdigt system.

Hon påpekar att regelverket har sett likadant ut i närmare 40 år, trots att arbetsmarknaden förändrats en hel del.

– Många kvinnor driver egna företag, det är viktigt att systemet fungerar både för anställda och egenföretagare, säger Kristina Nilsson, som tror att det finns en bred politisk uppslutning för att göra nödvändiga förändringar.

Nu kommer hon att arbeta med utredningen. Förutom att inhämta nödvändig juridisk expertis kommer Kristina Nilsson att tala med bland annat företrädare för arbetsgivare, fackförbund och andra politiska partier.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi anser att moderniseringen av lagstiftningen handlar om att återta kontrollen av socialförsäkringarna och säkerställa att de är jämställda.

– Det handlar om att stärka tryggheten för gravida kvinnor. Reglerna för graviditetspenning har sett ut på ungefär samma sätt sedan förmånen infördes 1980, de behöver ses över för att passa arbetslivet så som det ser ut i dag. Om man inte kan jobba på grund av graviditetsbesvär ska man känna sig trygg med att socialförsäkringen finns där, säger han.

Ardalan Shekarabi påpekar att nuvarande ojämlika system riskerar att påverka hälsan hos både kvinnan och fostret.  

– I dag förväntas många kvinnor med tydligt nedsatt arbetsförmåga på grund av graviditetsbesvär att jobba som vanligt, medan icke-gravida med liknande besvär kan få rätt till sjukpenning. 

Utredningen ska också se över hur reglerna för graviditetspenningen kan moderniseras. De regler som finns i dag utgår från en tid när fysiskt ansträngande jobb var mycket vanligare.

Dessutom ska taket för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som ligger till grund för beräkning av graviditetspennigen ses över. I dag är försäkringsskyddet för gravida som har nedsatt arbetsförmåga lägre än för personer som att nedsatt arbetsförmåga på grund av till exempel sjukdom. 

Fakta: Enligt Försäkringskassan kan den som är gravid ha rätt till graviditetspenning om man inte kan bli omplacerad av arbetsgivaren till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete eller inte kan arbeta för att arbetet är för fysiskt ansträngande eller har risker i arbetsmiljön.