Kransnedläggning vid Anna Lindhs grav

Tobias Baudin, Magdalena Andersson och Svetlana Tichanovskaja, belarusisk oppositionsledare, deltog vid kransnedläggningen vid Anna Lindhs grav. Foto: Socialdemokraterna

I dag 11 september är det 20 år sedan mordet på dåvarande utrikesminister Anna Lindh. För att hedra hennes minne lade Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin på måndagen ner en krans vid hennes grav tillsammans med Svetlana Tichanovskaja, belarusisk oppositionsledare.

”Anna Lindh är djupt saknad, men berör än i dag 20 år efter hennes bortgång. Kanske är det inte så konstigt. Behovet av att stå upp för de principer och värderingar som Anna Lindh gjorde är stort idag – både i Sverige och internationellt. Jag är övertygad om att hon hade fortsatt göra det, om nu inte våldets och hatets krafter hade tagit henne ifrån oss”, skriver Magdalena Andersson på sin Facebooksida med anledning av att det är 20 år sedan Anna Lindh gick bort.

Medverkade vid måndagens kransnedläggningen gjorde bland annat även:

Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholm stad, Catharina Piazzolla, kommunsekreterare, Stockholms partidistrikt, Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU, Diyar Cicek, förbundssekreterare SSU och Ann Linde, tidigare utrikesminister. Efter kransnedläggningen höll Magdalena Andersson ett bilateralt samtal med oppositionsledaren i Belarus Svetlana Tichanovskaja, årets Anna Lindh-pristagare.

”Annas engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter är det jag bär med mig mest. Hon stod alltid upp för freden, friheten och den internationella solidariteten. Anna var också en förkämpe för miljön och klimatet. Hon såg redan då, vad som behöver göras nu. Hon var före sin tid”, skriver Tobias Baudin på FB med anledning av dagens högtidlighållande av Anna Lindhs bortgång.

Senare på måndagen 11 september hålls även en minneshögtid och utdelning av årets Anna Lindh-pris i Katarina kyrka i Stockholm. Och i Nyköping arrangerar arbetarekommunen manifestation med tal och musik på Stora torget, därefter fackeltåg och tal och musik vid Anna Lindhs minnesplats.

Aktuellt i Politiken kommer att vara på plats och bevaka båda arrangemangen.