Koalition med högern ledde till väljarraset

– Att vi satte oss i rege­ring tillsammans med vår politiska huvudfiende är den främsta anledningen till vår nuvarande kris. Det säger Arjen Berkvens, internationell sekreterare i det socialdemokratiska PvdA.

I valrörelsen 2012 var PvdA och högerliberala VVD huvudmotståndare.

– Det var en stenhård kamp höger mot vänster, för eller emot liberaliseringar. Vi gick starkt framåt i valet och båda partier hamnade runt 25 procent. Det innebar att vi kunde bilda en majoritetsregering, något som var nödvändigt för att kunna föra landet ur den ekonomiska krisen.

Han menar att samarbetet gav landet en stabil regering under drygt fyra år, men också väldigt många arga väljare. Det fick partiet betala för i årets val.

Framför allt två åtgärder var kraftigt impopulära bland väljarna. De gällde dels en kraftig höjning av egenavgiften i sjukvården, dels höjdes pensionsåldern.

Det slog hårdast mot de socialdemokratiska väljargrupperna.

Han anser också att partiet gjorde misstag längre tillbaka. Framför allt drogs man med i liberaliseringsvågen på 1990-talet, den så kallade tredje vägen inom socialdemokratin.

– Där förlorade vi lite av vår själ, säger han.

I årets val tappade man väljare till höger och vänster; till Geert Wilders främlingsfientliga parti som har en tydlig vänsterprofil i ekonomiska och sociala frågor, till miljöpartiet Groen Links, till socialliberala D66 och till särskilda intressepartier för pensionärer, invandrare och djurvänner. Det förklarar hur tappet kunde bli så stort.

Vad stod PvdA för i årets val?

– Problemet var att vi inte hade någon tydlig profil. Våra viktigaste frågor gällde jobben, framför allt att skapa tryggare jobb i stället för alla flexibla anställningar och lika lön för lika arbete när det gäller jobb inom EU.

– Det är viktiga frågor. Tyvärr lyckades vi inte få genomslag för dem, säger Arjen Berkvens.

Tommy Svensson, frilansande journalist

Spara