Kinberg Batras krisplan – att göra en Reinfeldt

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterar Moderaternas vårbudget – med en skattesänkning på 22 miljarder.

Kinberg Batra-linjen, SD-flirt och hårdare tag, har fått nobben av väljarna. Nu försöker Anna Kinberg Batra i stället en ny väg genom att efterlikna Fredrik Reinfeldt.
– Vi vet att detta har fungerat och det kommer att fungera igen, säger Ulf Kristersson (M).

När övriga partier trumfar över varandra i satsningar på sjukvården svarar Moderaterna med den största skattesänkningen på över tio år, på 22 miljarder kronor.

Moderaterna tappar väljare till Centerpartiet och får intern kritik för otydlighet. Då återvänder partiet till deras grundbudskap: Kraftigt sänkt skatt som betalas genom neddragningar i a-kassan och en nylansering av Fredrik Reinfeldts retorik om ”Sveriges arbetarparti” och arbetslinjen.

Det nya jobbskatteavdraget är tio miljarder större än det ”första jobbet-avdrag” som M föreslog i somras.

När Anna Kinberg Batra presenterade partiets vårbudget var det till och med med en reklamskylt där Moderaterna liksom 2006 använder sig av socialdemokratisk retorik: ”Arbetslinjen ska utvecklas inte avvecklas.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Vi är Sveriges arbetarparti, det förpliktigar tycker jag, säger Anna Kinberg Batra demonstrativt.[/blockquote]

De liberala väljarna som strömmade till partiet under Reinfeldt-Borg-Schlingmann-perioden, men som nu flytt vidare till Annie Lööf, ska känna igen sig.

– Vi är Sveriges arbetarparti, det förpliktigar tycker jag, säger Anna Kinberg Batra demonstrativt.

Mufs ordförande Benjamin Dousa välkomnar att partiet återgår till arbetslinjen.

– Vi vet att detta har fungerat och det kommer att fungera igen, säger Ulf Kristersson (M).

Finansminister Magdalena Andersson (S) är mindre imponerad.

– Skattesänkningar anställer inte fler poliser, lärare, undersköterskor och soldater.

Moderaterna lanserar förslag på totalt 37 miljarder kronor i sin vårbudget, varav alltså lejonparten, 26 miljarder, är skattesänkningar. Det ska finansieras med sänkta bidrag, kortare a-kassa, sänkt tak och aktivitetsstöd samt höjd moms.

M vill ha en ”bidragsreform” med krav på motprestationer och bidragstak. Jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda ska halveras till 2025.

Fakta
  • M vill korta a-kassan från 13,5 till 12 månader, sänka taket i a-kassan och begränsa aktivitetsstödet för dem som deltar i e arbetsmarknadspolitiskt program så a det upphör vid en arbetslöshet som är längre än tre år.
  • Socialtjänstlagen ska skärpas så a alla kommuner ska ställa krav på motprestation, på heltid, för den som får försörjningsstöd.

Spara

Spara